Danska regeringen vill införa burkaförbud

Foto: Flickr
  • Tisdag 6 feb 2018 2018-02-06
E-post 2480

KÖPENHAMN Danmarks regering vill införa burkaförbud. Det föreslår den danske justitieministern Pape Poulsen. Att trotsa förbudet kan leda till böter på uppemot 13 000 svenska kronor.
– Det är inte förenligt med värderingarna i det danska samhället, säger Poulsen i ett pressmeddelande från danska justitiedepartementet. 

Danmarks regering vill införa burkaförbud. Det framgår av ett pressmeddelande från det danska justitiedepartementet, justitsministeriet. 

Att bryta mot förbudet ska kunna ge böter på mellan 1000 och 10 000 danska kronor, motsvarande 1322 till 13 225 svenska kronor.

– Det är inte förenligt med värderingarna i det danska samhället eller respekten för samhället att täcka ansiktet vid möten i offentliga rum. Vi ska värna om respekten för vårt samhälle och de värderingar som binder oss samman. Med ett maskeringsförbud drar vi en linje i sanden och konstaterar att här i Danmark visar vi varandra respekt och förtroende genom att mötas ansikte mot ansikte, säger Danmarks justitieminister Pape Poulsen.

Vidare meddelar danska regeringen att burka och niqab är exempel på plagg som kommer att omfattas av förbudet.

Undantag från lagen kan göras om det gäller exempelvis utklädnad, som halloween-masker eller vinterhuva i syfte att skydda sig mot kyla.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag