Danska statsministern till Kyiv

Mette Frederiksen (S). Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Torsdag 21 apr 2022 2022-04-21
E-post

DANMARK På torsdagen är den danska statsministern Mette Frederiksen på plats i Ukrainas huvudstad Kyiv för att besöka president Volodymyr Zelenskyj tillsammans med Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Det meddelar statsministeriet i ett pressmeddelande.

– Jag beundrar president Zelenskyj och det ukrainska folket för deras mod och hur de fortsätter med att försvara sitt land i Putins oprovocerade och olagliga krig, säger Mette Frederiksen i ett uttalande i pressmeddelandet.

– Jag ser fram emot mötet med Zelenskyj där mitt budskap blir att Danmark fortsätter att hjälpa Ukraina. Väst står samlade om att stötta det ukrainska folket.

Danska DR skriver att Frederiksen inte är den första statsledaren som besöker Ukraina sedan Ryssland invaderade landet. Tidigare har bland annat Polens Mateusz Morawiecki och Storbritanniens Boris Johnson kommit på besök.

DR rapporterar också att Frederiksen under sitt besök på torsdagen har lovat att leverera fler vapen för att stärka Ukraina i kampen mot Ryssland. Hon gick dock inte in på vilka slags vapen det handlar om.

För en vecka sedan skickade Nyheter Idag en fråga till Magdalena Anderssons pressekreterare om huruvida den svenska statsministern har några planer på att besöka Kyiv. Vi har ännu inte fått något svar.

Läs även: Här besöker Boris Johnson krigets Kyiv

Läs även: Polen: Skicka fredsbevarande trupper till Ukraina

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag