Här besöker Boris Johnson krigets Kyiv

Bild: Faksimil Twitter
  • Söndag 10 apr 2022 2022-04-10
E-post 452

På fredagen gjorde Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ett överraskningsbesök i Ukrainas huvudstad Kyiv, som hotades av den ryska armén fram till den sista mars då invasionsstyrkan drog sig tillbaka mot Ryssland och Belarus.

En film som publicerats på sociala medier av Ukrainas försvarsmakt visar hur Boris Johnson går omkring på Kyivs gator tillsammans med Ukrainas president Volodymyr Zelensky. De stannar och samtalar med Kyivbor och är omgivna av ukrainska soldater.

Rysslands offensiv mot Kyiv avbröts den 31 mars med ett tillbakadragande efter en framgångsrik ukrainsk motoffensiv. Efter ett möte med president Zelensky på fredagen hyllade Johnson den ukrainska armén.

– Ukraina har trotsat oddsen och drivit bort ryska styrkor från Kyivs portar, och därmed åstadkommit den största militära bedriften under 2000-talet, sade Johnson enligt The Guardian.

– Det är tack vare Zelenskys beslutsamma ledarskap och det ukrainska folkets oövervinnliga hjältemod som Putins ohyggliga mål har stoppats. Jag klargjorde idag att Storbritannien outtröttligt står med dem i den fortsatta kampen, fortsatte Johnson, som lovade att öka den militära och ekonomiska hjälpen till Ukraina.

På fredagen lovade den brittiska regeringen att skicka 120 pansarfordon och nya sjöstridsmissiler till Ukraina. Sjöstridsmissilerna ska användas till att angripa de ryska skepp som belägrar ukrainska hamnar i Svarta Havet.

Tidigare i veckan har Storbritannien utlovat militärt stöd till Ukraina motsvarande 100 miljoner pund, inklusive ytterligare 800 anti-pansarmissiler, luftvärnsvapen, attackdrönare, hjälmar, kroppsskydd och mörkerglasögon.

Läs även: Pentagon: Självklart kan Ukraina vinna

Läs även: Putins hot mot oligarkerna: ”Avskum och förrädare”

Läs även: Hizbollahsoldater på väg till Ukraina enligt rysk media

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag