Danskar utsätts för stenkastning i Sverige – söker Morgan Johansson

Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0 / Pixabay
  • Torsdag 24 jun 2021 2021-06-24
E-post 448

SVERIGE Flertalet danskar har utsatts för stenkastning på bilresa genom Skåne. Åtminstone en person har skadat sig allvarligt i attackerna och den danske justitieministern vill nu diskutera saken med sin svenske dito Morgan Johansson (S).

Under våren har dryga 50-talet danska bilister utsatts för stenkastning längs med E65 i Skåne. Det rapporterar P4 Malmöhus och danska DR.

Attackerna mot bilisterna har inträffat återkommande gånger sedan april i år då de varit på väg antingen till eller från Bornholmsfärjan mellan Danmark och Sverige.

– Den värsta olyckan inträffade den 19 maj när en dansk bilist blev träffad av en sten som kom flygande rakt genom vindrutan och förstörde hans öga – han har inte längre någon syn på det ögat – och även tänder. Andra har berättat för oss att de fått splitterskador, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till P4 Malmöhus.

– Vi har uppmanat nu att alla som blir utsatta stannar bilen, kör försiktigt till sidan, larma 112, så kommer vi.

Enligt Westford pågår inom polisen just nu ett omfattande arbete för att få bukt med stenkastningen mot bilisterna.

– Vi gör vårt yttersta eftersom vi ser mycket allvarligt på detta, säger hon.

I Danmark har stenkastningen mot deras medborgare väckt stor uppmärksamhet. Bland annat har polisen i landet gått ut med varningar till allmänheten.

Den danske justitieministern Nick Hækkerup (S) ser mycket allvarligt på händelserna.

– Jag är orolig över rapporterna om att danska bilister utsätts för systematisk stenkastning i Sverige. Att kasta sten mot körande bilar är vansinnigt och direkt livshotande, och när ett så stort antal danska bilförare träffas ger det upphov till djup oro, säger han enligt DR.

Hækkerup meddelar att han tänker kontakta sin svenske motsvarighet Morgan Johansson om saken.

– Jag vill nu därför ta kontakt med den svenske justitieministern. Min förväntan är att den svenska polisen tar händelserna på allvar och går till botten med dem, så att vi kan hålla gärningsmännen ansvariga och stoppa deras livshotande handlingar.

Nyheter Idag söker Morgan Johanssons pressekreterare för en kommentar.

Läs även: ”Råkade ” skjuta ihjäl flickvännen – döms till 8 års fängelse

Läs även: Danska ghettoförslaget: Max 30 procent icke-västliga invånare

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag