Därför berättar vi om självmordet

Chang Frick Foto: Albin Lindstedt / Nyheter Idag
  • Lördag 7 feb 2015 2015-02-07
E-post 1658

LEDARE Det hör verkligen till undantagen att man skriver om ett självmord. Helst av allt önskar vi att man aldrig någonsin skulle behöva göra det, men så ser inte alltid verkligheten ut. Idag var ett sådant undantag.

Du står i köket i ditt hem och plötsligt ringer det på dörren. Det är inte så att du väntar besök men antagligen är det din granne som vill något. Det brukar det nämligen vara, tänker du samtidigt som du låser upp och tittar ut vem som är där.

– Hej! Jag kommer från tidningen Expressen och har några frågor…

Du möts av en videokamera. Här och nu förväntas du komma ihåg vad du skrivit, gjort och sagt de senaste åren. Upplägget är utstuderat, du har ingen chans att förklara dig. Hur du än gör kommer du att se skyldig ut. Det är så det fungerar. Straffet för att du engagerat dig politiskt.

Ditt namn kablas ut över hela Sverige. Från och med idag är du en dålig människa. Icke önskvärd. Dina grannar tittar konstigt efter dig, bekanta säger upp kontakten. En kriminell människa får alltid nya chanser. Det får inte du, det du gjort är oförlåtligt. Den där kommentaren när du var arg, det där mejlet du skrev eller vad det nu än kan vara – det kommer för alltid att definiera din person i offentligheten.

Jag förstår att folk mår dåligt. Utåt sett vill man inte visa något, men det tar. Det tog på Mattias Philipson och det höll på att ta Marcus Birro häromdagen. Hetsen och hatet, sanktionerat från etablissemang och staten.

Det har blivit ett nytt begrepp, ”det goda hatet”. Alla vet vad som åsyftas, åsiktspoliserna, de som tar avstånd, de som kategoriskt avgör vem som är önskvärd eller ej. Mobbarna.

Därför berättar vi om Philipson. Inte för att Philipson var en ängel, det var han säkert inte. Det är inte jag eller du heller. Men förtjänade han detta öde? Förtjänar någon att må så dåligt att man tar sitt liv? Kunde det undvikas? Kunde man lugnat sig en aning med att hänga ut människor för vad de tänker och tycker, även om man kan gömma sig bakom frasen ”Jamen, han hade ju ett tungt politiskt uppdrag som ersättare i avloppsnämnden i Knäckebyhult – han ska fan tåla samma granskning som statsministern”.

Sverige är unikt i jakten på den som tänker och tycker fel. Viljan att bekämpa rasism går många gånger över i rent klassförakt. Är du lantis, ovan vid media och samtidigt vill vädra dina politiska åsikter i en känslig fråga? Då är du hett villebråd för mobbarna.

Den humanitära stormakten – 2015.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag