Därför går polisen ut med signalement på våldtäktsoffret

Fahlgrensgatan i Karlstad. Foto: Faksimil Google Maps
  • Tisdag 30 okt 2018 2018-10-30
E-post 343

KARLSTAD Under helgen rapporterades minst fyra våldtäkter i Värmland. I ett av fallen har polisen gått ut med signalement – på den våldtagna kvinnan. För Nyheter Idag förklarar man varför.

Det var i fredags vid 23-tiden som en ung kvinna var på väg från en fest på ett uteställe och en okänd man börjar följa efter henne och kommer med oönskade inviter. Hon försöker ta sig in i en portuppgång på Fahlgrensgatan men lyckas inte och utsätts för en fullbordad våldtäkt.

Efteråt får kvinnan hjälp av allmänheten och polisen är framme inom kort, men då har gärningsmannen flytt. På måndagen går polisen ut med detaljerade signalement – på kvinnan som våldtogs.

”Kvinnan är 175 cm lång och har långt brunt hår. Hon bar en ljusbeige 3/4-lång kappa och bar på en mörkt färgad axelremsväska”, skriver polisen på sin sajt.

Anledningen är att man söker efter vittnen som såg kvinnan och mannen tillsammans. De ska ha gått nära varandra och kan ha uppfattats som ett par.

– I det här fallet har kvinnan medvetet hållit sig ifrån att titta på gärningsmannen. Så det signalement vi har är väldigt knapphändigt, och det vi behöver är signalementsuppgifter från ett potentiellt vittne som kan ha sett kvinnan, så att vi får möjlighet att ställa frågor till det vittnet och därigenom komma fram till gärningsmannen, säger polisens presstalesperson Tommy Lindh.

Varför har hon inte tittat på honom?

– Hon har tyckt att det var otäckt att titta på honom på grund av hans närmanden.

Det enda Tommy Lindh vill gå ut med om det signalement man har på gärningsmannen är att det är en yngre man. Polisen har meddelat kvinnan om att man lämnar ut hennes signalement och syftet med det, vilket hon ska ha förstått.

– Det är ju konkret ingenting vi behöver medgivande för när vi bedriver polisutredningar egentligen. Men hon är informerad och vidtalad om syftet, säger Tommy Lindh.

Och hon är okej med det?

– Ja.

Polisen har ingen misstänkt eller frihetsberövad än så länge. Sedan man efterlyste vittnesuppgifter har man fått in en uppgift som nu ingår i utredningen.

Läs även: Ungdomar hotar med våld – får åka buss gratis

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag