Därför genomför polisen inga inre utlänningskontroller av protesterande afghaner

En polis på moped kör förbi de protesterande afghanerna. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 11 aug 2017 2017-08-11
E-post 1538

STOCKHOLM Bedömningen av säkerhetsläget i Afghanistan, möjligheten till ett ordnat mottagande, samt Migrationsverkets beslut är de faktorerna som Stockholmspolisen pekar på när de förklarar varför inga inre utlänningskontroller görs bland den grupp afghaner som protesterar mot just avvisningsbeslut. Det meddelar polisen själva.

En grupp ensamkommande afghaner protesterar sedan flera dagar i centrala Stockholm mot avslag på sina asylansökningar. Samtidigt undrar människor i sociala medier varför polisen inte verkställer utvisning då afghanerna förefaller uppehålla sig illegalt i landet. De menar att det borde vara enkelt rent praktiskt då de är samlade rent fysiskt på en och samma plats.

Nu förklarar polisen i ett meddelande på myndighetens hemsida varför de trots allt kan uppehålla sig i landet.

”Generellt överlämnas inte avvisnings- och utvisningsärenden avseende ensamkommande minderåriga utan vårdnadshavare till Polismyndigheten för verkställighet. Dessa ärenden hanteras av Migrationsverket”, skriver polisen.

Men det är inte bara Migrationsverket som förefaller sätta stopp för utvisningar. En annan faktor som påverkar är bedömningen av säkerhetsläget i Afghanistan men även om det finns ett mottagande på plats.

”För att en verkställighet avseende en minderårig utan vårdnadshavare till Afghanistan ska genomföras krävs bland annat att ett ordnat mottagande är förberett innan så sker”, fortsätter polisen i sitt meddelande.

Polisen konstaterar även att det är deras uppfattning att de afghaner som protesterar ingår i den grupp som fått avvisnings- eller utvisningsbeslut från Migrationsverket. Vidare skriver polisen att en inre utlänningskontroll inte skulle leda till någon åtgärd, trots att flera av afghanerna i strikt mening kan antas uppehålla sig i Sverige illegalt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag