Därför har Sveriges Radio-profil en bild på Mao på skrivbordet – slänger på luren när Nyheter Idag ringer upp

Foto: Twitter/Skärmdump
Foto: Twitter/Skärmdump
  • Söndag 3 sep 2017 2017-09-03
E-post 2262

STOCKHOLM Sara Stenholm Pihl, programledare på Sveriges Radios ”Godmorgon, världen!”, har en bild på Mao Zedong på sitt skrivbord på jobbet. Det erkänner hon själv på Twitter. När Nyheter Idag ringer upp för att ställa frågor om hennes inredningsval slänger hon på luren.

Det är vid halv fem-tiden under eftermiddagen idag som komikern Aron Flam laddar upp en bild på Twitter föreställandes ett skrivbord med en dator och en inramad bild på den den kinesiske kommunistledaren, diktatorn och folkmördaren.

”Angående inslaget om Nordkorea i Godmorgon, världen imorse: Den här bilden är tagen inne på @SR_gmvarlden s redaktion. Förra sommaren!” skriver han som kommentar till bilden.

Flera reagerar på bilden med Mao. Några ifrågasätter dess autenticitet och om den verkligen är tagen inne på Sveriges Radio.

”Du skojar?” undrar den borgerliga debattören Rebecca Weidmo Uvell.

Men en dryg halvtimme senare erkänner Sara Stenholm Pihl, programledare på Sveriges Radios ”Godmorgon, världen!”, att det är hennes skrivbord som bilden är tagen vid. Såhär skriver hon i tre Twitterinlägg i följd:

”Hej Aron! Vet inte vem du är men du har tydligen varit vid mitt skrivbord. Jag avskyr ledarkulter, allra helst sånna av ledare som begår….”
” ….folkmord. Jag har många huvuden av många ledare. Denna har jag fått av en vän, som – precis som alla vettiga människor – hatar….”
” ….diktatorer och diktaturer och folkmord. Det är f ö Kinas Mao. Mvh Sara Stenholm Pihl.”

När Flam undrar om man ska förstå det som att hon ställt upp bilden vid sitt skrivbord på Sveriges Radio som ett skämt svarar hon dock inte.

Nyheter Idag har under eftermiddagen gjort två försök att nå Sara Stenholm Pihl för att fråga henne om hennes inredningsval. Första gången slänger hon på luren så snart hon får höra vilken tidning det är som ringer. Vid andra försöket låter det istället såhär:

– Hej! Jag har jobbat klart för helgen, så vi får höras när jag börjar jobbar igen, på onsdag. Hej!

Sedan lägger hon på luren igen utan att svara på några frågor.

Bild: Skärmdump

Bild: Skärmdump

Tror du att en bild på Adolf Hitler vid skrivbordet hade varit lika okej på Sveriges Radio som en bild på Mao?
8491 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag