Därför höll de fingret i luften på demonstrationen: ”Vi är alla en”

När tidningar publicerade bilder med vad som liknar ISIS-hälsningen var många frågande. Foto: Skärmdump Expressen
  • Söndag 25 okt 2015 2015-10-25
E-post 1432

TROLLHÄTTAN Det var inte en terrorhälsning som användes på demonstrationen i Trollhättan utan fingret i luften betyder att vi är alla en, oavsett om man är svensk eller invandrare. Det förklarar en kusin till den mördade Lavin Eskandar som offrade sig för att rädda elever på skolan i Kronogården.

Tidigare på söndagen kunde Nyheter Idag berätta att flera personer i sociala medier reagerade starkt på bilder från en demonstration i Trollhättan med anledning av det fruktansvärda dådet där en ung pojke och elevassistenten Lavin Eskandar mördades. På bilderna syntes hundratals människor hålla ett pekfinger i luften – en symbol som är starkt förknippad med terrorstaten ISIS.

När Nyheter Idag kontaktade medier som publicerat bilderna kunde de inte ge något svar. Tidningen Expressen hade själva varit på plats, men de visste inte på Söndagen varför folk höll fingret i luften.

– Jag vet vilken artikel du pratar om och jag ska utreda detta, sade då Expressenjournalisten Elias Giertz till Nyheter Idag.

Lavin Eskandars kusin: ”Betyder att vi är alla en”

Nu kan Nyheter Idag berätta att gesten med ett finger i luften inte har något med den gest ISIS brukar använda. Vi har talat med Lavin Eskandars kusin som var på platsen och hon förklarar att hon förstår att folk undrar, men är noga med att understryka att det absolut inte har något med terrorstaten att göra.

En annan kusin till Lavin, Saman Nazar, höll tal inför de hundratals personer som samlats.

– När vi sträckte upp fingret förklarade Saman att vi är alla en. Att det finns ingen skillnad mellan svenskar och invandrare, att vi alla är en. Upp med fingret, vi är alla en.

Var det någon på plats som reagerade mot det här att man sträckte upp ett finger i luften?

– Ingen. Till och med journalisterna sträckte upp ett finger i luften. Det var svenskar, det var alla. Alltså, det är inte ofta man ser svenskar i Kronogården och nu var det fullt av svenskar och alla lyfte upp ett finger. Det vara bara kärlek. Jag hoppas du skriver ordet kärlek i din artikel.

Nyheter Idag har även talat med journalisten Nima Dervish som var platsen. Dervish är bland annat känd för att granska islamistiska rörelser och han understryker för Nyheter Idag det som Lavins kusin berättar, att det alltså inte har något som helst att göra med den hälsning som terrorstaten ISIS använder.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag