Därför måste Anna Hagwall (SD) lämna sina uppdrag

Hagwall bör lämna alla sina politiska uppdrag. Foto: Faksimil Aftonbladet samt riksdagen.se
  • Torsdag 6 okt 2016 2016-10-06
E-post 420

LEDARE Om Sverigedemokraterna på allvar vill ha en chans att på något sätt kunna vara en del i ett regeringsunderlag måste de rensa i leden. Det går inte ha riksdagsledamöter som i praktiken skiter sig själva i ansiktet, dels för att de har en märklig världsbild men även för att de på ren svenska helt enkelt är dumma i huvudet.

– Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media, sade förklarade Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anna Hagwall för Aftonbladet.

Sug på den en stund. Frågan är så pass viktig att hon skrivit en riksdagsmotion om saken. Enligt Hagwalls eget parti ska svenskar räknas som en etnisk grupp och alltså, enligt Hagwalls idéer, enbart tillåtas äga 5 procent av media. Hur nu media ska definieras. Övriga 95 procent måste då alltså, om Hagwalls idéer skulle bli verklighet, ägas av andra etniciteter. Det skulle förstås resultera i ett väldigt mångkulturellt ägande av medier, men eftersom Hagwall knappast är en anhängare av den ideologin var det något annat hon hade i åtanke.

Judarna. Det är i hennes världsbild judarna som är problemet. Det sägs aldrig rakt ut i Aftonbladets artikel, men citatet som jag återger har yttrats i ett sammanhang där Hagwall framför allt vill begränsa Bonniers makt över medier. Det är en vanlig konspirationsteori att judar styr medier och i Sverige är det vanligt förekommande i högerextrema diskussioner att familjen Bonnier används som ett kodord för just judar.

Att gå så långt att påstå att Hagwall är antisemit är kanske inte påkallat. Det behöver inte vara så. Däremot är det uppenbart att hon är dum i huvudet, alltså att hon saknar förmåga att tänka rationellt. Det är heller ingen långsökt tanke att den världsbild hon uppenbart har i grunden är hämtad från antisemiter.

Och som jag sa, det är inte säkert att Hagwall är antisemit. För är man så pass bottenlöst korkad som hon uppenbart är finns det inte mycket som talar för att hon har hjärnceller att ens inse att hon i praktiken lägger ett förslag som motiveras av antisemitiska idéer. Det är på den nivån vi är. Eller man kan säga såhär, en riktigt riktigt korkad människa är för dum för att inse hur korkad han eller hon är.

Det enda vettiga är förstås att Hagwall får en enkelbiljett ut ur partiet. Det är en uppfattning jag kallt räknar med att flera inom Sverigedemokraterna delar. När jag talar med människor i partiet går tongångarna i just den riktningen.

– Helt huvudlöst. Jag blir bedrövad av att den typen av förslag kommer från andra ledamöter i mitt parti. Det enda som tröstar är att det handlar om en enskild motion från en enskild ledamot och således inget förslag vi andra förväntas försvara, säger Linus Bylund.

– Allt i själva motionen går inte emot vad jag tycker, presstödet kan diskuteras. Men det hon säger till Aftonbladet är ett haveri av flera skäl, fortsätter han.

En annan kommentar inifrån SD är mer rakt på sak.

– Hon är bindgalen. Hon ska bort, säger en person som inte vill tillskrivas citatet med namn.

Och ja, det uppenbart att hon ska bort. Men Hagwall är inte en engångsföreteelse, det är närmast rutin sedan, jag vet inte hur länge, att med jämna mellanrum ska någon begå ett medial kamikazeutspel och varje gång är människorna så pass efterblivna att de har noll insikt vad de själva gör. Och är det inte ett utspel så pysslar man med dumheter i ”hemlighet” ända fram till att allt kan läsas på Aftonbladets förstasida dagen efter.

Läget börjar bli sådant att det räcker inte att sparka ut folk först efter att de bajsat sig själva i ansiktet inför publik beskådan. Redan innan de kletar sig själva med bajs måste det ske en sanering. Det är ju inte så att människor i detta parti blir förvånade, för de allra flesta med kognitiv förmåga har det bara varit en fråga om tid. Vet man om att någon är uppenbart idiot kan man också räkna ut att förr eller senare kommer denna person bevisa detta med all önskvärd tydlighet.

Det finns en rad andra individer som är tickande bomber. Media vet om det, folk i SD vet om det. Alla vet om det. Det är bara en tidsfråga innan nästa bajskaramell exploderar. Hur i helvete ska ett parti som Moderaterna ens vilja föra samtal med SD när sådana omständigheter råder? De så kallade ”Sverige vännerna” (ja, det ska tydligen särskrivas – alla gör så) kan bröla hur jävla mycket de vill om att många människor ryggar undan för SD.

Ska det bli någon ordning på partiet är det dags att damma av en gammal slagdänga, men kanske ge den en något ny innebörd.

Ut med packet!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag