Därför öppnar regeringen för miljonstöd till ”papperslösa”: ”Vill hjälpa medmänniskor”

Amanda Lind (MP) till höger i bild. Foto: FT Bild / skärmdump från regeringens sändning
  • Onsdag 13 maj 2020 2020-05-13
E-post 8874

SVERIGE Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna vill lägga 50 miljoner kronor på stöd till människor i social utsatthet. Där räknar man bland annat in så kallade papperslösa – illegala invandrare. Enligt pressekreteraren Josefin Sasse handlar det om att ”hjälpa medmänniskor”.

På tisdagen presenterades en ny satsning från regeringen och samarbetspartierna C och L. Det handlar om 100 miljoner kronor som ska gå till civilsamhället, varav hälften till ”sociala och humanitära insatser”.

”Det kan till exempel handla om insatser för personer i hemlöshet, papperslösa och andra människor i socialt utsatta situationer”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Papperslösa är en vanlig benämning för invandrare som inte har tillstånd att vistas i landet. Termen illegala invandrare används också.

När Nyheter Idag frågar kulturminister Amanda Linds (MP) pressekreterare Josefin Sasse vilka organisationer som kommer att få del av pengarna säger hon att det inte är klart än. Det är inte heller klart hur mycket pengar som går till just papperslösa.

– Det är inte riktat till olika specifika grupper. Det de sade i går är exempel på olika typer av social utsatthet som det kan handla om, säger hon.

Varför vill regeringen lägga pengar på människor som inte har tillstånd att vara här?

– Det handlar ju om social utsatthet i stort och att det är grupper som hade det svårt sedan innan och som under coronakrisen fått det ännu tuffare på många sätt. Och då vill man hjälpa människor som hjälper andra människor.

Men å andra sidan ska de ju inte vara här över huvud taget.

– Man vill hjälpa medmänniskor helt enkelt. Oavsett varför man är här eller så så tycker man att det är viktigt att människor som behöver hjälp ska få hjälp i den här situationen. Det är tanken bakom.

Läs även: Weidmo Uvell om Morgan: ”Vill göra vad han kan för att strypa åsikterna på nätet”

Läs även: Regeringen skjuter till halv miljard till nyhetsmedier: ”Viktigt för vår demokrati”

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag