Därför sker en militärkupp i Turkiet

Tanks rullar på Ankaras gator.
  • Lördag 16 jul 2016 2016-07-16
E-post 174

TURKIET En militärkupp pågår för närvarande i Turkiet, och av det lilla vi ännu vet ser det ut som att kuppen är framgångsrik. Oavsett hur det går är det bra att förstå varför kuppen har inträffat.

Den turkiska armén har alltid varit trogen landsfadern Kemal Atatürk, som på 1920-talet blev Turkiets förste president och förespråkade en sekulär stat där män och kvinnor har lika rättigheter. Den turkiska armén har till och med bestraffat soldater vars hustrur burit sjal.

Armén har uppfattat att President Recip Tayyip Erdogan och hans parti AKP har drivit Turkiet bort från demokrati och närmare islamism.

När Erdogan inledde sitt maktövertagande av turkisk politik 2003 hyllades han av västmedier för sina reformer i demokratisk riktning. De senaste åren har dessa röster tystnat. Erdogan har bland annat gjort sig känd för att censurera medier som varit kritiska mot AKP, och även rent dumma påståenden, som att muslimer anlände till Amerika före Columbus.

Under sin tid vid makten har Erdogan gjort allt han kunnat för att minska militärens inflytande, inklusive den uppmärksammade rättegången 2010-11 som dömde 300 personer ur militären, inklusive tre generaler, till fängelsestraff för ett påstått kuppförsök 2003. Oberoende betraktare ansåg att det rörde sig om en skenprocess med planterade bevis.

Armén är också missnöjd med de senaste årens utrikespolitik. Från att ha varit ett stabilt land har Turkiet dragits in i konflikter med många länder, som Syrien, Ryssland och för all del västländerna. Från att ha stött IS i Syrien tvingades Turkiet tvärvända, men de anklagas fortfarande för att försvåra kurdernas kamp mot IS.

Kuppen har flera likheter med den militärkupp som skedde i Egypten 2013, då militären tröttnade på president Morsi och det Muslimska brödraskapet. Denna kupp föranleddes av omfattande civila protester mot Morsis regim.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag