Därför vägrar jag och Nyheter Idag fortfarande ta emot presstöd

Chang Frick, ägare och grundare av Nyheter Idag.
  • Tisdag 22 dec 2020 2020-12-22
E-post

BLOGG Det är numer inte bara ETC som lever med bidragssnabeln långt in i vår gemensamma skattkista. Även alternativa medier som Samhällsnytt, Exakt24 och Youtubekanalen SwebbTV tilldelas numer presstöd. Hade jag och Nyheter Idag fyllt i blanketterna hade vi förmodligen haft rätt till minst samma stöd som Nya Tider, en sisådär sex miljoner kronor. Men varför avstår vi dessa ”gratispengar”?

Det finns inga gratisluncher. Du har säkert hört talesättet förr, men jag vågar påstå att det är tidlöst. Om du får ett mejl från Nigeria med löfte om miljontals dollar helt utan motprestation misstänker du förmodligen att något är lurt.

I sak är det egentligen ingen större skillnad när Presstödsnämnden plötsligt delar ut ett miljonregn över alternativa medier. I senaste vändan fick titlar som Samhällsnytt som tidigare hette Avpixlat, relativt nystartade Exakt24 och Youtubekanalen SwebbTV dela på miljoner – pengar som går rakt in i verksamheten. Störst stöd fick presstödsveteranen Nya Tider, en publikation som länge varit ensam på den alternativa scenen med just presstöd.

Summan? Nästan sex miljoner kronor. Sett till räckvidd och antalet prenumeranter misstänker jag att Nyheter Idag minst skulle kunna få ett liknande belopp. Vad jag förstår uppfyller vi alla kriterier för att beviljas stöd. Med andra ord är det bara att fylla i blanketterna.

Men varför gör vi inte det? Frågan fick jag sist från en av grabbarna bakom projektet ”Granskning Sverige”. Alla alternativmedier borde ju passa på nu när presstödsnämden tycks uppvisa en mer generös inställning gentemot projekt som tidigare kallades både hatsajter och pissränna. Och visst skulle en fem, sex miljoner på kontot göra skillnad. Det är lika mycket som vår omsättning för ett helt år.

Men pengar kommer som sagt inte gratis. När alternativa medier tar emot dessa medel ger de samtidigt legitimitet åt ett system där fria medier finansieras av staten. Då pratar vi inte bara om presstödet i sig, vi pratar om hela konstruktionen med public service-bolagen SVT och Sveriges Radio. Det är ett förvånansvärt billigt sätt för att ta udden av kritiken som sågar hela idén med att skattepengar ska gå till medier som inte sällan lutar åt ett visst politiskt håll.

Det är förmodligen också ett av syftena med att låta alternativa medier ta emot smulor av den ofantliga skattefinansierade kakan. Får vi något som åtminstone till ytan liknar en högerregering i nästa val skulle både presstöd och finansiering av SVT och SR sitta löst till. De som driver på den opinionen är i regel de mediala aktörer som av olika skäl står utanför de etablerade scenerna.

Med miljonregnet från presstödet förändras detta. Kommer Samhällsnytt, Exakt24, SwebbTV och Nya Tider vilja stoppa ett system som samtidigt är deras födkrok? Jag är tveksam.

Men en sak är jag säker på. Så länge skattemedel tillåts användas för mediala projekt kommer aktörer som SVT, SR, ETC med flera dra det absolut längsta strået. Och det för dina och mina skattepengar.

Dessutom, om vi kraftigt kan reducera bidragskarusellen och dra åt svångremmen på SVT och SR, är detta värt långt mycket mer än att jag får några extra miljoner i fickan. Sänk hellre skatten och synnerligen arbetsgivaravgifter, det hade på riktigt bidragit till mediemångfald.

Vill du stötta Nyheter Idag? Teckna då en prenumeration. Du kan även stötta oss genom att byta elbolag till karnkraft.se – hellre intäkter på marknadsmässig grund än statliga allmosor!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag