Därför vill de bränna koranen

Bild: Tobias Hellsten/CC BY-SA 4.0
  • Lördag 8 jul 2023 2023-07-08
E-post

Två nya ansökningar om tillstånd till demonstrationer där koranen bränns har inkommit till polisen sedan Salwan Momikas uppmärksammade koranbränning utanför en moské i Stockholm i juni. De som ansökt har sinsemellan olika motiv till att bränna koranen.

En kvinna i 50-årsåldern, som vill vara anonym, vill liksom Momika protestera mot bokens innehåll, och säger till Aftonbladet att hon vill bränna koranen i Stockholm ”för fred på jorden”.

– Jag är emot ett tillåtande av synd, och den här boken tillåter det, och i Guds namn, säger hon.

Aftonbladet: Kan du respektera att andra tycker olika än du?

– Jag kan inte ta hänsyn till vad andra anser att det finns för fördelar med den här boken när den bara varit till nackdelar för mig och alla andra utsatta människor.

Aftonbladet: Vad tänker du om att andra kan uppröras av detta, som ser koranen som en helig skrift?

– Det gör mig ingenting, för den här boken har förstört hela mitt liv, andras liv i min närhet och alla andra utsatta människor.

Lucas Ljungkvist, 29, har ansökt om tillstånd för en demonstration där koranen bränns i Helsingborg. För hans del handlar det om att hindra Sveriges inträde i försvarsalliansen Nato.

– Helst hade jag inte velat göra det, men det handlar om att jag vill syna Erdogan. Enligt mig höjde han insatsen när han då hade sin sista chans att backa från det här att Sverige inte får gå med i Nato, säger han till Expressen.

Ljungkvist menar att han ”på inget vis” kommer att ”hota ordningen eller säkerheten.”

– Det finns komplicerade faktorer att bejaka i det här och jag kan nog inte påstå att jag är tillräckligt insatt för att bli anställd på Säpo men samtidigt är det en säkerhetspolitisk fråga att gå med i Nato. Jag ser det som ett netto i ondo, det vill säga att Sverige skulle gå med i Nato. 

Samtidigt menar Expressens krönikör Jonas Gardell att Sverige borde införa ett förbud mot att bränna alla sorts böcker, inte bara påstått ”heliga” som bibeln och koranen. Detta då yttrandefriheten enligt Gardell hotas av att bränna böcker, med nazisternas bokbål som exempel.

”Det är i böckerna vi samlar vår gemensamma erfarenhet av att vara människa. Det är något helt annat än flaggor, dockor eller vad än man kan få för sig att bränna i protest” menar Gardell.

Läs även: Ny ansökning om koranbränning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag