Darina, 10 månader, dog i flygolyckan

  • Tisdag 3 Nov 2015 2015-11-03
E-post 4

EGYPTEN Darina Gromova var ett av offren för lördagens flyghaveri över Sinaihalvön i Egypten. En bild på den tio månader gamla flickan där hon står och trycker sina handflator mot fönstret på flyglatsterminalen har fått stor spridning i rysk media de senaste dagarna.

Darina omkom i olyckan tillsammans med sina föräldrar och är ett av många livsöden vars sista tid i livet förevigades via olika sociala nätverkssidor. Hennes mamma laddade upp bilden på sin dotter till Instagram innan familjen åkte på semester i Egypten. Enligt AP hade farmodern Elena Gromova erbjudit sig att ta hand om sin sondotter medan sonen och hans fru var på semester, men paret sade nej eftersom de ville att Darina skulle få ”plaska med fötterna i havet”.

Lördagens flygolycka då 224 människor omkom är den värsta i rysk och sovjetisk flyghistoria, ingen annan flygolycka har skördat lika många ryssars liv. Än så länge är det oklart vad som orsakade olyckan, men det finns indikationer på någon slags explosion ombord.

Enligt amerikanska underrättelsekällor upptäckte en amerikansk satellit någon form av värmeutveckling runt flygplanet kort innan kraschen. Enligt samma källor finns det dock inget som tyder på att flygplanet sköts ned eftersom man inte sett indikationer på någon avfyrad raket eller värme från en raketmotor.

Flyganalytikern Paul Beaver säger att värmen som fångades upp av satelliten ”indikerar att det var en katastrofal explosion ombord eller sönderbrytning av flygplanet”.

– Det säger inte om det var en bomb eller om någon ombord utkämpade en strid med vapen, säger han till AP.

Vissa experter menar att en bomb är den troligaste förklaringen till haveriet, medan andra tror mer på att något hände med motorn eller att en bränsletank exploderade.

Terrorgruppen Islamiska staten har tagit på sig kraschen och har hävdat att det var de som ”fick ned” flygplanet. Såväl egyptiska som ryska myndigheter är skeptiska till det påståendet och det finns åtminstone väldigt lite som tyder på att de skulle ha lyckats skjuta ned ett flygplan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag