De är högutbildade, betalar skatt, lyfter inga bidrag – hotas med avvisning

Svensk examen, utländskt arbete. Foto: Pharos University
  • Torsdag 22 jan 2015 2015-01-22
E-post 224

SVERIGE Fram till 2010 erbjöds i Sverige moderna och högklassiga utbildningar till hela världens studenter, och många kom hit från Afrika, Asien och Mellanöstern med stora drömmar. Att komma hit var ett stort hopp, från utvecklingsland till industrination. Som ett tidshopp på hundra år. Sverige gav dem en chans att komma från botten till toppen. Men vad gör Sverige för att ta vara på denna tillgång? Väldigt lite.

Det handlar om läkare, ingenjörer, kemister, biologer, fysiker, arkitekter, filosofer, ekologer, geologer, ekonomer, matematiker, meteorologer, miljöexperter, hydrologer med flera.

De har svårt att finna arbete inom sina respektive fält, huvudsakligen på grund av språkproblem, så de som vill stanna i Sverige harvar på hos sfi och tar de jobb som står till buds. De skottar snö, städar biografer, levererar tidningar och jobbar på restauranger. De betalar skatt och tar inte emot några bidrag. Ändå hotas många av indraget arbetstillstånd vilket innebär att de måste lämna landet. Anledningen är att de tjänar för lite.

– Jag avslutade mina studier i Informatics från Örebro universitetet men jag levererar tidningar på natten och det är svårt, men jag har inget annat alternativ. Nu vet jag inte hur det ska gå eftersom mina arbetstider och lön är inte tillräckligt för att fixa mitt visum, berättar Liaquat från Pakistan för Nyheter Idag.

Hans landsman Khan är också orolig.

– Jag studerar Human Rights vid Malmö universitet. Jag är snart klar, men jag vet att jag kommer att ha samma problem som andra studenter. Jag vill bo och arbeta här.

De svenska reglerna för arbetstillstånd innebär bland annat att man måste ha en lön på minst 13 000 kronor före skatt, och man får inte ha mer än ett jobb. Det går alltså inte att dela ut morgontidningen på natten och reklam på förmiddagen för att få pengarna att gå ihop.

Nyheter Idag har pratat med Annica Carlson på Migrationsverket.

Varför krävs en lön på 13 000 kr?

– Det är grundnivån för att man ska kunna försörja sig, så att säga. Och lönen får inte heller vara sämre än vad som följer av kollektivavtal eller praxis, förtydligar hon.

Men många klarar sig på lägre lön.

– Ja, men så ser lagen ut.

Varför får man inte ha två jobb?

– Det kan jag tyvärr inte riktigt svara på. Lagen är utformad så, och det kan tyckas lite fyrkantigt, det kan jag hålla med om, men det är så det ser ut. Regelverket utgår från att personen bara har en anställning. Reglerna tolkas därför så att arbetstillstånd bara kan beviljas för en enda anställning, även om personen skulle ha mer än ett arbetserbjudande.

– Arbetstillståndsreglerna genererar ganska många besvärliga situationer och bedömningar, och det är klart att det finns problem även hos den här gruppen, men man ska också komma ihåg att många ändå får arbetstillstånd. Alla har inte de här bekymren, avslutar Annica Carlson.

En möjlighet för dem som har gott om pengar är att registrera ett eget företag, och den tar vissa, men som med många nystartade företag är det svårt att få det att går runt i början.

– Jag kommer från Indien och avslutade två examen, ett från KTH och ett från Stockholms universitetet, och eftersom jag inte har jobb registrerade jag mitt företag med anknytning till mina studier. Jag har arbete men inte tillräckligt, så jag betalar från fickan mer än jag tjänar, berättar en man som vill vara anonym.

Annorlunda i Danmark

Många som utbildats i Sverige har efter avslutade studier har flyttat till Danmark, där de välkomnats. Danmark har haft ett greencard-system där kraven varit lätta att uppfylla för någon med avslutad svensk högskoleutbildning. Från och med i år har dock krav för fortsatt arbetstillstånd införts i stil med de svenska.

Ishrat Ali som studerat på KTH och flyttat till Danmark är ändå positiv.

– Jag måste säga att Danmark fortfarande attraherar människor eftersom de erbjuder greencard till utexaminerade från hela världen och speciellt Sverige, men det är verkligen svårt att få ett kvalificerat jobb, fast det finns många andra jobb man kan ta om man vill leva sitt liv i Europa. Det kommer att bli fler lönekrav men en fördel i Danmark är att man kan ha mer än ett jobb, så det blir lätt för människor att fullfölja kraven. Jag måste råda akademiker som har problem att få arbetstillstånd i Sverige att flytta till Danmark.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag