De avgående statsråden kan kvittera ut miljonfallskärmar

Bild: montage Foto: Flickr
  • Fredag 28 jul 2017 2017-07-28
E-post 1152

STOCKHOLM De avgående statsråden Anna Johansson, Gabriel Wikström och Anders Ygeman behöver inte oroa sig för ekonomin även om de förlorar sina jobb. Två av de avgående statsråden har kvar sina platser i riksdagen och alla tre har rätt till så kallad statsrådsfallskärm som utgår med maximalt 1 596 000 kronor i ett år.

De tre tidigare statsråden Anna Johansson, Gabriel Wikström och Anders Ygeman kommer inte att behöva oroa sig för sin försörjning det närmaste året, även om de nu tvingas gå från sina jobb i regeringen, meddelar tidningen Expressen.

Två av de tre tidigare ministrarna har sina riksdagsplatser att falla tillbaka på. Alla tre har dessutom rätt till en statsrådsfallskärm eller avgångsersättning som är den formella beteckningen. Den ligger för närvarande på 133 000 kronor i månaden i maximalt ett år och är pensionsgrundande.

För de som har en riksdagsplats sker en samordning med riksdagsarvodet, vilket innebär att de troligen inte kan kvittera ut hela avgångsersättningen. Beslutet om avgångsersättningens storlek fattas av statsrådsarvodesnämnden efter att de fått in en ansökan från de avgående ministrarna.

Individuellt fördelar sig rätten till arvoden och ersättningar på följande sätt. Anna Johansson har rätt till full avgångsersättning. Väljer hon däremot att sitta kvar på sin plats i riksdagen sker en avräkning från avgångsersättningen.

Samma sak gäller för tidigare inrikesminister Anders Ygeman. Om han, som det aviserats, blir socialdemokratisk gruppledare i riksdagen, begränsas hans möjligheter att begära ut full avgångsersättning för sin tid som statsråd. Förutom riksdagsarvodet får Ygeman en extra ersättning i egenskap av gruppledare. Han kan även få en del av avgångsersättningen efter att den samordnats med ersättningarna från riksdagen. Riksdagsarvodet ligger i dag på 63 800 kronor i månaden.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har ingen riksdagsplats och har därmed rätt att ansöka om full avgångsersättning under tolv månader.

Sjukvårdsministern lämnar regeringen på egen begäran på grund av hälsoskäl. Han har varit sjukskriven sedan början av maj för stressrelaterade symptom.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag