De bajsar, onanerar och tar barn från prästen i kyrkan

Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstad. Foto: Wikimedia Commons
  • Onsdag 7 Dec 2016 2016-12-07
E-post 2162

KRISTIANSTAD En man onanerade och vägrade sluta trots tillsägelse från polisen. Andra kissar och bajsar i kyrkan. En annan har försökt ta barn från prästen och mamman i samband vid dop. Nu tvingas Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad att sätta in väktare. – Det kan bli högljutt och våldsamheter, säger församlingens förvaltningschef Bengt Alvland till Nyheter Idag.

Det är lokaltidningen Kristianstadsbladet som först rapporterade om att ordningsstörningar i Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad nu är så pass omfattande att kyrkan sätter in ordningsvakter. Nyheter Idag har talat med församlingens förvaltningschef Bengt Alvland och han förklarar att kyrkan, som ligger centralt mitt emot tågstationen, kommit att bli den ”svaga länken”.

– Man har satt in ordningsvakter i byggnaderna runt omkring här och då blir kyrkan den svaga länken när det inte finns någon ordningsvakt här. Och då hittar man på allt möjligt i kyrkan.

För att komma tillrätta med problematiken har kyrkan ansökt hos polismyndigheten om att få tillstånd att sätta in ordningsvakter.

– Därför har polisen viljat att vi ska göra en lista på vad det är som inträffat.

Bajsar, onanerar och tar barn som ska döpas

Nyheter Idag har tagit del av listan som kyrkan upprättat på ordningsstörningar. Och det en rad olika uppseendeväckande saker som sker när inte ordningsvakter finns närvarande. Under förrättningar i kyrkan som dop, vigsel och begravningar samt vid gudstjänster störs verksamheten enligt följande:

– Skriker högljutt och krossar spritflaskor i golvet.
– Ligger och blockerar sittbänkar. Onanerar (slutar inte trots polismans tillsägelse).
– Kissar och bajsar både inne i kyrkan på golvet och ute på byggnaden.
– Klättrar upp på orgelfasad och altaruppsats.
– Försöker ta barn från präst eller mamma vid pågående dop.
– Tänder fyr på papper.
– Tar kyrksilvret från altaret och stoppar detta i en plastsäck.
– Tränger sig fram vid kaffeservering och tar samtliga kakor eller frallor.

Och övriga tider när kyrkan är öppen, men då det inte pågår någon förrättning, sker också ordningsstörningar. Följande händelser har kyrkan listat i sin ansökan till polisen:

– Guidade visningar överröstas.
– Vid konserter drar man ut elkablar så att ljud och ljus slocknar.
– Stöld av inventarier och skadegörelse (utlöser handbrandsläckare).
– Vill inte lämna byggnaden vid stängningsdags.

Det är inte uteliggarna i Kristanstad: ”Dom känner vi väl”

De individer som ägnar sig åt ordningsstörningarna som kyrkan har listat är inte uteliggare från Kristianstad. Bengt förklarar att det är ett ”nytt klientel” och att de kommer utifrån, framför allt med tåg från andra orter.

– Tidigare hade vi ett café i vårt församlingshem när det gäller uteliggare. Det är inte dom uteliggarna, dom känner vi väl. Utan det här är personer som kommer med tåg, de kan komma från Malmö eller från annat håll. Sen går de in på järnvägsstationen och då blir de avvisade av ordningsvakter och då går de in i kyrkan. Det är olika människor olika veckor, vissa känner man igen men det är väldigt blandat.

Bengt beskriver åldrarna i huvudsak mellan 35 och 45 år gamla. Men det kan även förekomma något äldre personer än så. Och det är inte helt enkelt att be personerna sluta med ordningsstörningarna berättar han.

– Det kan bli högljutt och våldsamheter.

På en rak fråga förklarar Bengt att det däremot inte handlar om tiggare eller människor från andra länder.

– Det är uteslutande svensktalande personer, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag