De döms för rånvågen i Lund – ”Jag trodde att de, ja, nu hugger de mig liksom”

  • Onsdag 13 jun 2018 2018-06-13
E-post 4649

LUND Under november och december 2017 var Lund drabbad av vad som kallades för en rånvåg. Bakom etiketten ”rånvåg” hittar vi flera offer, varav många unga studenter, som fruktat för sina liv, knivhuggits, knappt vågat gå ut efteråt, och i ett fall antastats sexuellt under pågående rån. Förra veckan kom fällande domar mot totalt sex personer, varav fyra för direkt delaktighet i rånen.

De våldsamma rånen satte skräck i studentstaden. Rånarna gav sig på ensamma offer på väg hem sent om kvällen. Med hot och våld tilltvingat de sig offrens bankkoder och höll kvar offren, som ibland tvingats stå på knä med förbundna ögon medan en eller två av gärningsmännen länsat kontot. I ett fall tvingades offret släppa in rånarna i sitt studentrum där de plockade på sig värdesaker medan det livrädda offret fick sitta och titta på. ”Vi vet var du bor, ringer du polisen så dödar vi dig” var en vanlig kommentar.

Flera av offren har efteråt haft stora problem att komma tillbaka till ett ordnat liv. De har känt skräck för att gå ut ensamma, sovit dåligt och minst en har fått problem med CSN efter att ha misslyckats på tentor efter upplevelsen.

Längst straff fick Azad Gültekin som dömdes till sju års fängelse för bland annat sexuellt tvång, rån och bedrägeri. Under pågående rån stoppade han in handen i offrets kalsonger och började smeka offrets penis.

Issa Abdulrahman är medborgare i Somalia och ansökte om asyl i februari 2014. Han asylansökan avslogs av Migrationsverket, men Migrationsdomstolen ändrade beslutet och gav i februari 2015 permanent uppehållstillstånd till Issa Abdulrahman, varpå hans mor och åtta syskon beviljats upphållstillstånd som anhöriginvandrare. Han döms till tre år och sex månader samt utvisning i tio år.

Abdullgani Faisal Abdi är medborgare i Somalia, men hans hemland anges i domen vara Etiopien. Han ansökte om asyl i oktober 2015. Han uppgav då att han var 14 år gammal, så när han i maj 2017 dömdes för rån och rånförsök blev ungdomstjänst den enda påföljden. I samband med det senaste åtalet genomfördes dock en medicinsk åldersbedömning av Abdullgani Faisal Abdi som visade att han då var 18 år eller äldre, inte 16, då höstens gärningar begicks, varför han döms som vuxen. Om denna åldersbedömning gjorts tidigare hade han mycket väl redan kunnat sitta i fängelse under hösten 2017. Han döms nu till fängelse i tre år och utvisning i tio år.

Kunciil Nur döms till fängelse i två år och åtta månader.

Erik Fransson Carlström som arbetar som socialrådgivare åt missbrukare döms till villkorlig dom och böter för vapenbrott. Han har innehaft 10 tårgaspistoler, det vill säga pistoler som ser realistiska ut men som skjuter ut ett moln av tårgas, och tillhörande ammunition. Han hade också ett par rånarluvor hemma, men det berodde enligt egen uppgift på hans ”jaktintresse”.

Oliver Dimovski döms till dagsböter för ringa narkotikabrott.

Läs hela domen här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag