”De har blod upp till armbågarna”

  • Lördag 3 maj 2014 2014-05-03
E-post 0

UKRAINA En talesperson för den ryska presidenten lägger skulden för våldet och blodspillan i Ukraina på regimen i Kiev och dessas allierade i Väst, rapporterar RT.com

Talespersonen, Dmitry Peskov, gjorde ett officiellt uttalande efter den tragiska händelsen i Odessa, där 39 pro-ryska aktivister dog i en eldsvåda, anlagd av anhängare till regimen i Kiev.

Peskov uttryckte sina kondoleanser till offrens anhöriga å Vladimir Putins vägnar, och sade att Kievregimen och dess allierade i Väst hade blod på sina händer.

– Makthavarna i Kiev bär inte bara ansvar, utan är direkt medskyldiga till dessa kriminella aktiviteter. De har blod upp till armbågarna, sade Peskov.

– De tillät extremister att bränna obeväpnade människor levande. Jag betonar att dessa människor var obeväpnade, fortsatte han.
Peskov menade att med den senaste eskaleringen av våldet i östra Ukraina har det blivit omöjligt för någon grupp att få folket att frivilligt låta sig avväpnas, för folket fruktar för sina liv.

Presidentens talesperson tillkännagav på fredagen att Kiev hade förstört det sista hoppet för fred genom att påbörja en ”straffexpedition” i östra Ukraina. Ryssland ser operationen som olaglig och har vädjat till den ukrainska regimen att inte använda våld mot obeväpnade civila.

EU och USA har å andra sidan stått bakom Kievregimens agerande. Barack Obama kallade operationen ”en aktion för att återställa ordningen”, medan EU:s utrikesminister Catherine Ashton sade att ”statens våldsmonopol måste respekteras.”

– Våra kollegor i Väst försöker berättiga det stora antal mord vi ser, sade Peskov.

När han tillfrågades om hur Ryssland skulle reagera på en eskalerande konflikt i Ukraina, svarade Peskov att han inte kunde svara på detta i nuläget.

– Det här är okänd mark för oss, sade han och lade till att Ryssland har mottagit tusentals samtal från personer i östra Ukraina som vill ha hjälp från Moskva.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag