”De har skygglapparna på sig”: Tino om vänsterns vägran att se invandrares överrepresentation i brottslighet

Tino Sanandaji. Foto: Skärmdump från Facebook
  • Onsdag 16 maj 2018 2018-05-16
E-post 712

SVERIGE På tisdagskvällen medverkade nationalekonomen Tino Sanandaji i en direktsändning på journalisten Joakim Lamottes Facebook-sida. ”Massutmaning”-författaren gick till storms mot ohederlig public service-journalistik och påståendet att brottsligheten inte ökar i Sverige.

Tino Sanandaji hade blivit inbjuden till SVT:s Aktuellt för att debattera brott, men valde att istället intervjuas av Joakim Lamotte. Det blev ett samtal som tog sin början i varför Sanandaji väljer att nobba public service.

SVT och Sveriges Radio har sänt en rad inslag om hur ett bibliotek påstås ha utsatts för en våg av hot när de vägrade köpa in Sanandajis bok ”Massutmaning”. Dessutom har public service-kanalerna hävdat att intresset för boken har varit lågt sedan den köptes in. Efter det har författaren fått nog.

– Den har blivit utlånad sex gånger sedan förra sommaren – det kallar de ”nästan inte alls”. Det finns ju en maximalgräns för hur mycket en bok kan bli utlånad [fyra veckor, reds. anm.]. Det här är ju liksom långt över gränsen på att de vinklar, säger Tino Sanandaji.

– Ingen bryr sig om de här inslagen om biblioteket – de har gjort sju stycken, det är ingen som bryr sig. Men det som provocerar mig är att det här är uppenbart illvilliga lögner, alla kan se att det här är lögner. Det finns liksom ingen tillstymmelse till att de skulle vara hederliga, säger han om de förment objektiva journalisterna.

”Tydligt” att brottsligheten ökar

Samtalet fortsatte på ämnet brottsutvecklingen i Sverige, och Tino Sanandaji bemötte påståendet från kriminologen Jerzy Sarnecki att det inte är säkert att brottsligheten har ökat.

– Ingen kan ju påstå att alla brott ökar, för det gör de inte. Men med en någorlunda objektiv granskning av de senaste åren är det väldigt tydligt att vissa väldigt grova former av brottslighet har ökat, säger Sanandaji.

Exempelvis menar han att brottsofferenkäter har visat att sexualbrotten, inklusive våldtäkter, faktiskt har ökat och att det inte har med anmälningsbenägenheten att göra. Han pekar ut invandringen som en viktig faktor till ökningen, vilket politiker och medieetablissemanget dock vägrar erkänna.

– Gängvåldtäkter och offentliga skjutningar, det handlar om ungefär 90 procent knappt där gärningsmännen har invandrarbakgrund. Till och med det bortförklarar de. De har skygglapparna på sig.

Se hela intervjun här:

Läs även: Tino Sanandaji utses till en av Europas viktigaste röster i Politicos prestigelista

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag