”De kastade gatstenar, schackpjäser och metallstaket”

  • Lördag 30 aug 2014 2014-08-30
E-post 0

STOCKHOLM Nu har högerextrema Svenskarnas parti lämnat innerstaden och motdemonstranter har skingrats. – De svartklädda kastade gatstenar, schackpjäser och metallstaket mot polis och polisbilar. Det var läskigt rent sagt, skriver ”Ser Bastian Krantz” på twitter.

Flera medier har rapporterat om högerextrema Svenskarnas Partis möte i Stockholm idag. Mest fokus har det varit på polis och motdemonstranter, där minnet från händelserna i Malmö ligger färskt i minnet. Flera uttrycker tacksamhet för motdemonstrationen idag.

– Tack alla som visade nolltolerans mot rasism, antisemitism, islamofobi, högerextremism och nazism idag, skriver den förre vänsterledaren Lars Ohly på twitter.

Polisen blev attackerad

I sociala medier berättar flera personer att det har kastats föremål emot polisen, och på twitter uttrycker människor kritik emot attackerna.

– De svartklädda kastade gatstenar, schackpjäser och metallstaket mot polis och polisbilar. Det var läskigt rent sagt, skriver användaren Ser Bastian Krantz på twitter.

Bilden av att schackpjäser använts bekräftas av en annan användare på twitter som postar en bild på hur det ser ut efteråt på platsen.

Möter även kritik

Samtidigt som Lars Ohly berömmer de som demonstrerat emot nazisterna, har andra uttryckt oro över motdemonstranternas metoder. En av dem är Rick Falkvinge.

– Kravallvänstern är betydligt farligare än nazisterna. De förra är de enda som aktivt brukar våld för att tysta ogillade politiska åsikter, skriver han.

Flera twittrare samlades under hashtaggen #kaempasthlm på twitter och rapporterade löpande om vad som hände under dagen i Stockholm. Nyheter Idag skickade även ut Jakob Bergman för att rapportera från platsen.

– Det var hyffsat lugnt när jag kom. Folket från SvP tog tunnelbanan från gamla stan och åkte iväg, berättar Bergman i telefon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag