De klagar på kvinnohatisk kultur i Uppsalamoskén – anklagar andra för islamofobi

Bilden föreställer Uppsala moské. Foto: Wikipedia
  • Måndag 24 nov 2014 2014-11-24
E-post 300

UPPSALA Det råder ett märkligt storbråk om Uppsala moské mellan en grupp tjejer och moskéns styrelse. I en debattartikel får både styrelsen och den muslimska kvinnorättsaktivisten Bahareh Andersson kritik. – Det har förekommit hot om att vi ska brinna i helvetet, skriver debattörerna.

Ett bråk inom Uppsala moské har blivit infekterat. I en debattartikel signerad av Cherin AwadSahra Ahmed Isse, Ayan Ali Dualeh och Yamina Elbachir anklagas styrelsen i moskén för att vara kvinnofientlig.

– En kvinnoförnedrande och kvinnohatisk kultur råder bland gubbarna i styrelsen, skriver debattörerna idag på SVT.se

Men kritiken slutar inte där. I debattartikeln står att ingen kvinna någonsin suttit i moskéns styrelse, argument om att det råder starkt konservativa värderingar samt påståenden om att en föreläsningsledare baktalats som ”lösaktig kvinna”.

– Det har förekommit hot om att vi ska brinna i helvetet och rekommendationer om andeutdrivning av de andar som tagit våra feministiska hjärnor i besittning har framförts.

Anklagar kvinnorättsaktivist för ”uttalanden med tydlig antimuslimsk hållning”

Cherin Awad med flera anklagar i samma debattartikel kvinnorättsaktivisten Bahareh Andersson för att vara muslimfientlig. De hänvisar till en debattartikel av Andersson, där Andersson uppmärksammar precis samma sorts kritik som debattörerna själva vill sätta ljuset på. Ett av argumenten som framförs är att Andersson för några år sedan varit i kontakt med Tryckfrihetssällskapet .

– Bahareh Andersson har i olika medier publicerat närmare 60 texter och uttalanden med tydlig antimuslimsk hållning som röd tråd, påstår Cherin Awad med flera i den aktuella debattartikeln.

Trots att Andersson flera gånger varit tydlig med att hon själv är muslim och inte fientlig mot islam anklagas hon för muslimhets av debattörerna som själva framför i princip samma kritik mot Uppsala moské som Andersson själv gett uttryck för.

Nyheter Idag har sökt presstalesperson i Uppsala moské för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag