De påstås stå bakom alternativ riksdagslista

Ola Svensson sitter i Sverigedemokraternas valberedning. Foto: Chang Frick
  • Torsdag 13 mar 2014 2014-03-13
E-post

VALET 2014 Vi har tidigare avslöjat att en alternativ lista nu skickas till partidistrikt i Sverigedemokraterna – för att utmana valberedningen på kommande valkonferens. Nu kan Nyheter Idag avslöja spelet bakom listan.

Enligt flera källor i Sverigedemokraterna som Nyheter Idag har talat med ska initiativet till en alternativ lista komma från den såkallade riksombudsgruppen som är till för att fungera som en länk mellan partistyrelsen och resten av partiet ute i distrikt och lokalavdelningar. De finns till hjälp vid uppstart av nya lokalavdelningar både vad gäller administration som rent organisatorisk resurs.

Nu kan Nyheter Idag avslöja att enligt flera källor i Sverigedemokraterna ska initiativet bakom den alternativa listan komma från Stefan Jacobsson i riksombudsgruppen. Jacobsson är chef över riksombudsmännen som arbetar runt om i landet.

– Jag utgår från att alla riksombudsmän jobbar för partiets bästa och inte tar ställning i kontroversiella frågor inom organisationen, förklarar Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen när vi når honom i telefon. När Nyheter Idag påtalar att Jacobsson pekas ut som den drivande bakom den alternativa listan förklarar Kinnunen att han inte känner till någon kritik mot ombudsgruppen.

– Vi utgår ifrån att de arbetar på det sätt som förväntas. Det har inte heller framkommit några synpunkter på deras arbete, säger Kinnunen i telefon.

”Erkänner han får han sparken”

Flera källor inom Sverigedemokraterna ger samstämmiga uppgifter. Förutom Stefan Jacobsson ska även valsamordnaren Ola Svensson från Blekinge, enligt flera källor, varit involverad i en alternativ lista. Svensson sitter även i valberedningen och har varit med att ta fram valberedningens förslag till riksdagslista.

– Han sitter på sätt och vis på dubbla stolar. Det är märkligt, säger en källa när vi frågar om Svenssons roll i listan. Även Jacobsson beskrivs på liknande sätt.

– Erkänner han kommer han få sparken som chef för riksombudsmännen, förklarar en annan källa som Nyheter Idag har talat med. Det har funnits flera varianter av alternativ lista innan den slutgiltiga skickades ut till distrikten.

På en av de tidigare versionerna av alternativ riksdagslista som Nyheter Idag tagit del av har Stefan Jacobsson funnits med på plats 30. I flera opinionsmätningar pendlar Sverigedemokraterna mellan 10 och 11 procent vilket i praktiken skulle betyda nästan en fördubbling av antalet mandat, från 20 till närmare 40 mandat.

Nyheter Idag avslöjade tidigare hela den alternativa listan. I den listan finns Stefan Jacobsson nu på plats 47.

”Har funnits missnöje inom riksombudsgruppen”

En av de personer som inte finns med på den alternativa listan är Hanna Wigh från Falköping. I telefon förklarar Wigh att det funnits konflikter inom riksombudsgruppen där tidigare anställda tvingats sluta. Wigh berättar även om sexuella trakasserier som förekommit inom riksombudsgruppen, något hon påtalat för partiledningen. Enligt Wigh har partiledningen agerat kraftfullt emot detta.

– Det finns ett tidigare missnöje inom riksombudsgruppen, det kan vara därför som jag inte finns med på den alternativa listan, säger Wigh i telefon.

Nyheter Idag har vid upprepade tillfällen sökt Stefan Jacobsson utan resultat. Även Ola Svensson har inte gått att nå för en kommentar. Sverigedemokraternas riksdagslista fastställs på en valkonferens som äger rum nu på lördag.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag