De tre åtalade för gruppvåldtäkten i Fittja släpps på fri fot

Bilder ur polisens förundersökningsprotokoll.
  • Fredag 8 Dec 2017 2017-12-08
E-post 1710

STOCKHOLM De tre män som suttit häktade för en gruppvåldtäkt i Fittja som ägde rum förra året släpps på fri fot. Det meddelar Södertörns tingsrätt på fredagsmorgonen. – De skador hon har på kroppen var av lindrig karaktär och har uppkommit på grund av att hon som missbrukare har trillat omkull och dylikt, säger advokat Kristofer Stahre, som företräder en av de åtalade, till Nyheter Idag.

Det var tidningen Expressen som först rapporterade att de tre åtalade männen nu släpps på fri fot. Beslutet att släppa de åtalade i frihet talar för att de inte kommer dömas för det rubricerade brottet grov våldtäkt, däremot kan de dömas för mindre allvarliga brott. Det berättar vice chefsåklagare Anders Hirsch till tidningen.

– Allt vi kan göra nu är att avvakta tingsrättens dom.

Kvinnan känner sig rättslös

Nyheter Idag har varit i kontakt med kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz. Hon skriver i ett SMS att den utsatta kvinnan känner sig rättslös med dagens besked.

”Min klient reagerar mycket starkt och känner sig rättslös. Hon kommenterar ’vem ska tro på mig jag är ju missbrukare och beter mig inte som det perfekta offret domstolen är van vid.'”

I förundersökningen berättar kvinnan själv att våldtäkten ska ha ägt rum i samband med att hon skulle köpa droger i Fittja. När hon befinner sig i en trappuppgång till ett hyreshus blir hon enligt anmälan våldtagen i timmar av flera män.

”Jag som hennes advokat är förstås förbannad på att denna grupp utsatta kvinnor inte tas på allvar, vi avvaktar med fler kommentarer tills dom meddelas. Jag kommer fortsätta kämpa för min klient eftersom hon har varit utsatt för en allvarlig gruppvåldtäkt. Vi behöver lyfta den här gruppen utsatta kvinnor och rättsväsendet behöver lära sig mer om gruppen som är offer i dubbel bemärkelse. Det finns mycket fördomar”, fortsätter Fritz.

Försvaret: Kvinnan erbjöd sex i utbyte mot droger

Dom meddelas den 19 december. Eventuellt kommer även en presskonferens att arrangeras i samband med detta. Nyheter Idag har även talat med advokat Kristoffer Stahre som företräder en av de åtalade männen. Han säger till Nyheter Idag att hans klient är mycket lättat över dagens besked.

– Han blev naturligtvis väldigt glad. Det var det här han hade hoppats på och det var det här har hävdat från första början att hon har inte blivit utsatt för någon våldtäkt utan hon har frivilligt sålt sex i utbyte mot droger.

Har det framkommit något som stöder bilden av att det hela var frivilligt och i utbyte mot droger?

– Det har det gjort. I motförhöret med målsäganden har det framkommit väldigt många märkliga omständigheter i hennes berättelse. Det har blivit ganska tydligt att hon inte berättar sanning om vad som hänt. Hon ändrat sina uppgifter vid flera tillfällen, hon har kommit med nya uppgifter, hon har mörkat vilka droger hon hade i kroppen. Det kunde försvaret avslöja när man begärde in ett yttrande från rättsmedicinalverket, något som målsägaren har ljugit om.

– Hon hade ett antal droger i kroppen som hon har ljugit om, understryker Stahre.

I förundersökningen utfördes ett blodprov och där redovisas ju vad som hittades?

– Precis, men hon har hävdat att hon inte hade merparten av de droger som hon hade i blodet. Att hon inte hade intagit dem. Eller att hon fått det förskrivet av läkare, vilket också visar sig vara osant.

Du säger att det var fler saker i hennes berättelse som inte hänger ihop?

– Exakt. Hon har bland annat beskrivit var det här ska ha ägt rum, men när försvaret sedan går ut och besöker den platsen så överensstämmer den inte alls med hennes beskrivning av den platsen. Det går ihop med vad försvaret har hävdat, att hon gått från port till port och köpt sig droger genom att erbjuda samlag och sen i sista köpet av droger, genom att utföra sex, har hon blivit rånad på drogerna.

– Då blir hon så förbannad, eftersom hon har erbjudit sin kropp mot droger och sen blivit rånad. Då berättar hon att hon blivit våldtagen för att hämnas.

Kvinnans skador är dokumenterade i förundersökningen, är dessa skador relaterade till rånet? Vad är din bild?

– Försvaret har, vilket inte framgår av förundersökningen, begärt in kompletterande rättsintyg från en rättsläkare. Där har man konstaterat att de skador hon har på kroppen var av lindrig karaktär och har uppkommit på grund av att hon som missbrukare har trillat omkull och dylikt. Målsäganden har även påstått att hon hade omfattande skador i ansiktet med anledning av det hon blivit utsatt för, men några sådana skador har inte påträffats över huvud taget.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag