De välkomnar ukrainare på flykt: ”Ett antal stora skillnader”

Sonesson och Erixon. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 8 mar 2022 2022-03-08
E-post 2070

De sydsvenska kommunerna Staffanstorp och Sölvesborg har genom åren motsatt sig att ta emot utomeuropeiska migranter. Nu när ett krig har brutit ut i Sveriges närområde välkomnar man ukrainska flyktingar, rapporterar Dagens Nyheter.
– Det är utsatta grupper som kommer den här gången, säger Christian Sonesson (M).

DN beskriver det som att Staffanstorp och Sölvesborg ”tidigare motsatt sig att ta emot flyktingar”, men att kommunerna har ”svängt” efter Rysslands invasion av Ukraina.

– Ukrainarna kämpar för att stå emot Putin. Det är inte en ekonomiskt motiverad migration, utan en viktig nationalistisk princip att de har rätt till sitt land, säger Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.

DN: Är detta en omsvängning av er politik?

– Nej, vi har hela tiden varit tydliga i vår partilinje. Det sätter kanske fingret på den skeva mediebild som målats ut av vårt parti under många år. Partiet har i alla år pratat om att Sverige har ett större ansvar i vårt omedelbara närområde.

DN frågar Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp: Vad är skillnaden nu jämfört med 2015?

– Där är ett antal stora skillnader, det här händer i vårt närområde i Europa. Det är också väldigt tydligt att det finns starka skyddsskäl och att det är utsatta grupper som kommer den här gången. Det är kvinnor och barn eller äldre människor. Tar man åren kring 2015 var det många människor som sökte sig till Sverige där man senare fastslog att det inte fanns några skyddsskäl.

Både Erixon och Sonesson uppger att många invånare har hört av sig och vill hjälpa till med bland annat boende.

Läs även: Staffanstorp tar emot Ukrainska flyktingar: ”Det här är människor som har ett verkligt skyddsskäl”

Läs även: Majoritet av sverigedemokrater vill ta emot ukrainska flyktingar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag