Debatt: Återinför REVA i kollektivtrafiken

  • Måndag 13 sep 2021 2021-09-13
E-post

”Individer som vistas i landet illegalt, ofta med ett utvisningsbeslut eller efter ett underkänt uppehållstillstånd, måste lämna landet. Varje brott som begås av en illegal mot en medborgare i Region Stockholm är ett svek från det svenska rättssamhället. Region Stockholm behöver ta täten för att tillförsäkra trygghet i kollektivtrafiken och inför REVA 2.0” skriver Gabriel Kroon, Gruppledare för SD i Region Stockholm och Msciwoj Swigon, Trafikansvarig SD i Region Stockholm.

Otryggheten i kollektivtrafiken är ett problem som många resenärer på ett eller annat sätt ofrivilligt blir påminda om. En del utsätts för grov misshandel, andra utsätts för sexuella trakasserier eller förnedringsrånas efter att ha tagit tunnelbanan på vägen hem. Med stor sannolikhet befinner sig flera av dessa gärningsmän olagligt i Sverige – vilket Brottsförebyggande rådets (Brå) senaste och hätskt omtalade rapport gav en skarp fingervisning på – och begår brott mot svenska medborgare och hederliga besökare i Stockholm. Det finns ett effektivt och tydligt verktyg för att minska otryggheten och brottsutsattheten i Stockholmslokaltrafik, ett kontinuerligt utförande av inre utlänningskontroller.

Polismyndigheten har tidigare jobbat med inre utlänningskontroller i Stockholms lokaltrafik under REVA-projektet och de äger huvudansvaret för att utföra inre utlänningskontroller. Region Stockholm ansvarar tillsammans med SL för att Stockholms lokaltrafik ska vara en säker och trygg plats för resenärer och anställda.

Tillsammans behöver Region Stockholm och Polismyndigheten intensifiera sitt samarbete kring en zon av inre utlänningskontroll i kollektivtrafikmiljön. Vi föreslår därför att samtliga politiska partier ges möjligheten att tillsammans med oss yttra sig till Polisen, och efterfråga inregränskontroller och visitationer i kollektivtrafiken. Ett återinföra inre gränskontroller i kollektivtrafiken är en fungerande lösning för en stor del av problematiken, vilket kommer att resultera i färre brott begångna mot oskyldiga offer. Därför behövs REVA 2.0 och av den anledningen är det direkt orimligt att inte arbeta för att verkställa åtgärden. Det är snudd på tjänstefel och ett politiskt misslyckande, menar vi.

Den tidigare kritiken som fördes mot REVA handlade mycket om högljudda aktivister som förhindrade och försvårade Polismyndighetens genomförande av arbetsuppgiften. Den uppgivna anledningen var att inre utlänningskontroller var diskriminerande för den som uppvisade giltigt färdbevis. Polismyndigheten påtalade att inre utlänningskontroller alltid sker i samband med att olika indikatorer uppfylls, som då leder till en kontroll vid brottsmisstanke. Att förhindra polisens uppgifter, för att tillfredsställa ens individuella personliga aktivistböjelser, bör inte tillåtas att sätta ramarna för Polismyndighetens mandat. Polismyndigheten har ensam bestämmanderätt på när och var en inre utlänningskontroll ska genomföras. Inte din lokala asylaktivist.

Individer som vistas i landet illegalt, ofta med ett utvisningsbeslut eller efter ett underkänt uppehållstillstånd, måste lämna landet. Varje brott som begås av en illegal mot en medborgare i Region Stockholm är ett svek från det svenska rättssamhället. Region Stockholm behöver ta täten för att tillförsäkra trygghet i kollektivtrafiken och inför REVA 2.0.

Gabriel Kroon (SD)
Gruppledare, Region Stockholm

Msciwoj Swigon (SD)
Trafikansvarig, Region Stockholm

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag