DEBATT: Busch synade Sjöstedts bluff om LAS i partiledardebatten

Emmie Mikaelsson, Jonas Sjöstedt och Ebba Busch Foto: Nyheter Idag/Privat/SVT
  • Måndag 12 okt 2020 2020-10-12
E-post 975

Mycket snack och lite verkstad. Så kan man sammanfatta den senaste veckans vapenskrammel från Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet om att väcka misstroende mot Stefan Löfven. Ebba Busch avslöjade bluffen under söndagens partiledardebatt och kvar finns ett Vänsterparti som kommer agera dörrmatta åt Socialdemokraterna, skriver opinionsbildaren Emmie Mikaelsson.

I gårdagens partiledardebatt i Agenda synade Ebba Busch Jonas Sjöstedts bluff om att avsätta regeringen angående LAS förhandlingarna. Jonas Sjöstedt hade vid flera tillfällen hotat med regeringskris om Stefan Löfven gick med på LAS-utredningens modernisering av arbetsrätten. Trots hans höga tonläge och brösttoner i frågan, så lämnades inget tydligt besked när det väl var dags. För Jonas Sjöstedt var det alltså mycket snack och lite verkstad.

Ebba Busch var tydlig i sitt besked i partiledardebatten om att vilja fälla regeringen om Löfven inte gick med på LAS-utredningens förslag. Mitt i debatten presenterade hon de riksdagsledamöternas underskrifter som krävdes för att fälla regeringen, tillsammans med ett annat parti. Sjöstedt hade då chansen att visa hur seriös han var om att avsätta regeringen, men i det läget backade han plötsligt från sitt tidigare uppskruvade tonläge.

Där och då visade Sjöstedt all önskvärd tydlighet att han inte har ett genuint intresse av att avsätta regeringen.

Sjöstedt mötte Annie Lööf igår om LAS-utredningen. Där använde han skrämselretorik och kallade utredningen för någonting som slår sönder arbetstryggheten och som slänger ut människor på gatan. Han beskrev även utredningen som ett hot mot den svenska modellen och beskyllde Stefan Löfven för att vara ”oärlig” och ’’lurvig’’ i sitt besked.

I nuläget har utredning om arbetsrätten skickats ut på remiss och 57 instanser tittar på förslaget.

Om Sjöstedt skapar en regeringskris så riskerar han släppa fram högerpartierna. Ett misstroende kan leda till extraval och kan då innebära ett uppsving för högern som vill se att LAS moderniseras. Vänsterpartiet kan helt enkelt inte vara något annat än en dörrmatta för Socialdemokraterna för de inte vinner någonting på att denna regering faller.

Trots all dramatik i tv-rutan på söndagskvällen kommer inte detta leda till någon regeringskris. Stefan Löfven kommer fortsätta att ’’lurva till’’ sitt besked så länge utredningen är ute på remiss.

I slutändan är det mest sannolika att Löfven föreslår en ytlig förändring till LAS-utredningen som kommer få tyst på V. Sen kommer LAS-utredningens förslag gälla, precis så som regeringspartierna var överens om i Januariavtalet. Jonas Sjöstedt – och hans efterträdare Nooshi Dadgostar –kommer att fortsätta driva en hård linje retoriskt men man kommer inte göra mycket mer än så.

Om debattören

Emmie Mikaelsson, konservativ opinionsbildare

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag