DEBATT: Förbered er på upptrappning

Foto: Privat / Nyheter Idag
  • Söndag 24 okt 2021 2021-10-24
E-post

Med mindre än ett år kvar till valet känner sig många sverigedemokratiska sympatisörer segervissa. Även om opinionsmätningarna är spretiga, så är alla överens om att en koalition bestående av M/KD/SD (med Liberalerna som eventuellt bihang) har god chans att vinna en majoritet. Det är nu hög tid för oss som stöder SD att förbereda oss på den upptrappning och de utmaningar som vi lär möta efter en eventuell valseger.

Våldsbrotten kan – på kort sikt – öka efter ett maktskifte. För mig råder det inget tvivel om att SD:s politik är den bästa för att knäcka gängen. Dock måste vi vara beredda på att gängen inte kommer att ge sig utan kamp, och att detta på kort sikt kan resultera i ökat våld, skjutningar och dödsfall.

Det bästa exemplet på detta är Mexiko, som 2006 valde en konservativ president (Felipe Calderon), som till skillnad från många av hans korrupta företrädare inte hade någon avsikt att se mellan fingrarna för drogkartellernas verksamhet. Istället startade hans regering det mexikanska drogkriget, som var ett krig i ordets rätta bemärkelse – militären mobiliserades och sattes in för att krossa drogkartellerna.

Drogkriget var militärt sett framgångsrikt, men ändå tappade Calderons konservativa parti makten i det följande valet. Hur kunde det komma sig? Kartellerna, som annars mestadels agerade någorlunda diskret, blev under drogkriget helt desperata när de plötsligt slogs för sin överlevnad. I längden hade kartellerna knappast haft en chans mot Mexikos armé, men i takt med att antalet civila som mördades av kartellerna sexdubblades och eldstrider plötsligt skedde på öppen gata, så tröttnade vanligt folk.

PRI – ett parti som dominerat Mexikos politik lika mycket som Socialdemokraterna dominerat Sveriges – tog utan större problem tillbaka makten 2012. Drogkriget har sedan dess skalats tillbaka.

Nu är Sveriges gängkriminella knappast lika tuffa eller lika välförsedda med vapen som Sinaloa-kartellen, men en upptrappning kan ändå inte uteslutas när gängen, vars existens mer eller mindre tolererats av den nuvarande regeringen, plötsligt måste slåss för sin överlevnad.

Givetvis är den svenska staten starkare än gängen, som kommer vara chanslösa på längre sikt mot en fullskalig eskalering. Min poäng är att vi ändå måste stålsätta oss för att en konfrontation med den organiserade brottsligheten inte kommer att vara vare sig enkel eller smärtfri. Den kan till och med, åtminstone på kort sikt, leda till att stödet för M/KD/SD-regeringen minskar.

Ökad anmälningsbenägenhet är en vanlig bortförklaring som regeringen i flera år använt när den ökade brottsligheten kommit på tal. Ironiskt nog kan ett regeringsskifte faktiskt leda till just ökad anmälningsbenägenhet: En vek kriminalpolitik där brottslingars – inte brottsoffers – bästa är i centrum leder logiskt nog till att många inte känner att det är värt att anmäla brott. Varför bry sig om det, när sannolikheten att få en fällande dom är så låg, och straffet vid en fällande dom är skrattretande?

Detta gäller i synnerhet de som faller offer för förnedringsrån och organiserad brottslighet, då risken är uppenbar att man som brottsoffer utsätts för repressalier om man går till polisen. Med en ny, effektiv kriminalpolitik på plats så kommer sannolikt fler att tycka att det är värt att anmäla brott. Den kortsiktiga effekten kan då mycket väl bli att det i statistiken ser ut som att antalet brott ökat.

I detta sammanhäng bör det också nämnas att just de tidningar och nyhetssajter som idag är minst benägna att skriva om sprängningar, förnedringsrån och hedersbrott, med stor sannolikhet kommer vara de mest benägna att skriva om dem efter ett maktskifte. Även om brottsligheten de facto minskar, så kommer dessa att ha ett ideologiskt intresse av att skapa bilden av att så inte är fallet och att den konservativa kriminalpolitiken misslyckats. Denna helomvändning måste vi också vara beredda på.

Inget av detta bör på något vis avskräcka eller demoralisera konservativa i Sverige. Ett konservativt Sverige slår sosse-Sverige alla dagar i veckan. För att vi på allvar ska kunna förändra Sverige måste vi dock ha tålamod och vara mentalt förberedda på de unika utmaningar som en konservativ regering som på allvar ämnar krossa den nya brottsligheten kommer att tvingas möta. I slutändan kommer det att ha varit värt det.

John Gustavsson

Läs även: DEBATT: Skolverket tycks ha infiltrerats av antisemiter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag