DEBATT: Hederliga medborgare ska skyddas – kriminella utlänningar ska ut

Katja Nyberg, SD Foto: Pressbild
  • Fredag 25 sep 2020 2020-09-25
E-post 3785

Sverigedemokraterna har länge konstaterat att en stor del av den grova gängbrottsligheten är importerad. Efter Mats Löfvings uttalanden har även andra ängsliga politiker och debattörer börjat ta bladet från munnen. Allt för länge har för stor vikt fästs vid brottslingarnas välbefinnande. När det i själva verket är brottsoffren och vanliga medborgare som ska skyddas, skriver Katja Nyberg, Sverigedemokraterna.

De senaste veckorna har en rad uppmärksammade händelser kopplade till grov gängkriminalitet inträffat runtom i Sverige.

I slutet av sommaren sköts en 12-årig flicka till döds söder om Stockholm och i Göteborg larmas det om att gäng tagit över hela stadsdelar, upprättat vägspärrar och kidnappat skolanställda. Det grova våldet fortsätter att öka. Rapporter om skottlossning, brutal misshandel och övearfallsvåldtäkter har blivit ett normalt inslag i nyhetsrapporteringen runt om i landet och otryggheten breder ut sig allt mer – både bland män och bland kvinnor.

Biträdande rikspolischef Mats Löfvings uttalande om släktbaserade nätverk som kommit till Sverige för att begå brott har väckt starka reaktioner både inom polisen och politiskt. Mats Löfvings uttalande är ett mycket viktigt steg i rätt riktning. När en högt uppsatt polis vågar ta bladet från munnen och berätta hur det ligger till på riktigt, uppmärksammas det på ett helt annat sätt än när politiker försöker övertyga varandra om att just de har rätt politik för ”att krossa” den grova gängkriminaliteten.

För att komma åt orsakerna till de problem vi ser idag behöver vi kunna diskutera varför det har blivit så här. Men på grund av den svenska ängsligheten inför att framstå som främlingsfientlig så vågar vi inte se saker och ting för vad det är.

Sverigedemokraterna har länge konstaterat att en stor del av denna brottslighet är importerad, vilket kan härledas till den ansvarslösa invandringspolitiken som de andra partierna har drivit under många år. Massinvandringen har gjort Sverige otryggt.

Ett avgörande steg i rätt riktning mot ett tryggare Sverige är att vi måste sätta stopp för utländska brottslingars möjligheter att stanna i landet. I dag är det tyvärr så att av de utländska medborgare som döms för våldtäkt är det hela fyra av fem som slipper utvisning. Samma sak gäller för nästan hälften av utländska mördare.

Skälet till detta är att de ofta anses ha anknytning till Sverige. Grova brottslingar, ofta återfallsförbrytare, tillåts även i många fall stanna kvar i Sverige för att deras utvisning inte kan verkställas pga. diverse verkställighetshinder.

Poliser berättar hur de upprepade gånger gripit utvisningsdömda brottslingar som sedan släpps ut på gatan. Brottsoffer tvingas leva i skräck när kriminella som våldtagit, misshandlat eller rånat dem går fria för att de inte kan utvisas. Att inte heller glömma är att varje kriminell som befinner sig i vårt land utgör en potentiell säkerhetsrisk.

Redan idag uppgår antalet till tiotusentals. Samtidigt är det praxis att utländska medborgare får straffrabatt på cirka 10 – 20 procent just på grund av att de döms till utvisning. Detta även om utvisningen aldrig verkställs(!).

Det innebär i praktiken att de får kortare fängelsestraff än svenska medborgare som begått samma brott. Det är inte hållbart, och det är definitivt inte så ett rättssamhälle borde fungera.

I de fall där gärningsmännens hemländer vägrar ta emot sina medborgare bör Sverige använda sig av diplomatiska påtryckningar, s.k. ”diplomatic assurances”, genom olika sanktioner. Exempel på detta skulle kunna vara att frysa tillgångar eller indraget bistånd. Detta för att säkerställa att landet i fråga tar emot sina medborgare.

Om det mot förmodan inte går att utvisa utländska brottslingar efter avtjänat straff ska deras frihet kraftigt begränsas. De ska inte få jobba, inte ta del av välfärdssystemen, de ska tvingas bo på anvisad plats, bära fotboja och inte ha tillgång till internet.

Vid minsta överträdelse ska de tillbaka in i fängelse i väntan på att utvisning kan verkställas.

Vi fäster i dag allt för stor vikt vid gärningsmännens välbefinnande men glömmer ofta offren och deras anhöriga. Det är den som drabbats av brott som ska få samhällets stöd. Det är rättssamhällets ansvar att se till att brottsoffer får upprättelse. Den som blivit utsatt för ett grovt brott ska inte behöva riskera att springa på sin gärningsman på gatan bara några månader senare.

Att utländska våldtäktsmän och våldsbrottslingar tillåts stanna i Sverige måste få ett slut. Vi behöver förändra svensk lagstiftning och bli hårdare och mer konsekventa när det gäller utvisningar av grovt kriminella och dysfunktionella individer.

Jag är övertygad om att det ligger i linje med den allmänna rättsuppfattningen. Vårt gemensamma samvete kräver att vi vidtar verkningsfulla åtgärder för att skydda våra medborgare och sätta stopp för det brutala våldets framfart i vårt land. Vår främsta uppgift är att hålla Sverige och dess medborgare säkra.

Om debattören

Katja Nyberg (SD), Ledamot i justitieutskottet, polis och utredare vid Nationella operativa avdelningen (NOA)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag