Debatt i Studio Ett om SCB:s flyktingrapport ställs in – enbart SD tackade ja

Henrik Vinge. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 29 Nov 2018 2018-11-29
E-post 1487

STOCKHOLM Ungefär sex av tio flyktingar som sökt sig till Sverige har något sånär klarat försörja sig själva under de första femton åren, enligt en rapport från SCB. Frågan var tänkt att debatteras i SR Studio ett, men det var bara Sverigedemokraterna som tackade ja till inbjudan.

”Knappt 60 procent av de som invandrade av flyktingskäl har haft förvärvsarbete som huvudsaklig inkomstkälla under stora delar av sina 15 första år i Sverige. Ungefär en tredjedel har haft sin huvudsakliga inkomst från något ekonomiskt trygghetssystem en stor del av tiden, exempelvis från arbetsmarknadspolitiska åtgärder, sjukpenning eller ekonomiskt bistånd”, meddelar myndigheten på sin hemsida.

Ämnet är så pass relevant att Sveriges Radio Studio Ett försökte få till en debatt mellan politiker. Emellertid var det bara Sverigedemokraterna som var beredda att diskutera frågan under torsdagen. Det skriver riksdagsledamoten Henrik Vinge (SD) i en status på Facebook.

”Det var tydligen inget roligt ämne för ingen från något annat parti ville ställa upp. Det slutade med att debatten blev inställd”, konstaterar han.

Sveriges Radio: Debatten kan fortfarande bli av

Nyheter Idag har talat med Elias Wahlberg, reporter på Studio Ett. Han bekräftar att Studio Ett hört av sig till flera partier med en inbjudan, emellertid inte till samtliga riksdagspartier.

– Det var ett parti som inte svarade alls, ett parti som gärna ville men inte kunde i dag och ett parti som inte kunde ge något besked ännu.

Vinges påstående är att inget annat parti ville ställa upp?

– Det stämmer visserligen, men inte att vi ringt alla partier. Det går att tolka på flera sätt, men det är sant att ingen annan var redo att ställa upp i dag av dem vi hörde av oss till, förklarar Wahlberg.

Samtidigt säger Wahlberg, på en rak fråga, att debatten mycket väl kan komma att bli av någon dag framöver – förutsatt att någon från de övriga riksdagspartierna har möjlighet att delta.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag