DEBATT: Låt inte vaccinationen bli föremål för liberal utopism

Carl Bildt på kongress 2017. Foto: European People's Party (CC BY 2.0)
  • Fredag 9 apr 2021 2021-04-09
E-post 177

Carl Bildt och Sveriges regering vill ge bort svenska vaccindoser till andra länder. Att ge bort vaccin är naivt och en livsfarlig politik, skriver Julian Kroon, förbundsordförande på Konservativa Förbundet.

I dagarna har det rapporterats om att den svenska regeringen, tillsammans med den före detta moderata partiledaren Carl Bildt, arbetar för att Sverige ska ge bort sina vaccin till andra länder. Många har blivit chockade över utspelet; de som är chockade möter ett bryskt uppvaknande inför vad gränslös liberal utopism i praktiken leder till.

Genom hela pandemin har Sverige gång efter annan blivit tagna på sängen av att andra länder vägrat släppa förbi materiel mot bekämpningen av viruset. Detta går stick i stäv med den typiska svenska synen på det internationella samfundet, men är samtidigt fullt naturligt. Varför ska politiker, som representerar sitt lands intressen, i kristid behöva underställa sig andra länders behov?

Den svenska naiva förhoppningen om att nationell och kulturell gemenskap skulle sluta spela någon roll under pandemin har fullkomligt krossats. Den svenska regeringens – och stora delar av det liberala etablissemangets – ryggmärgsreflexer är dock lika globala som innan coronaviruset. Varför förstår man inte att prioritera sina egna medborgare?

Visserligen går det att argumentera för att Sverige borde ge bort sina vaccin utifrån mer rationella, renodlat vetenskapliga skäl. Utifrån en sådan argumentation bör Sverige helt enkelt ge bort sina vaccin i syfte att undvika mutationer av viruset runtom i världen.

Det som då emellertid utelämnas ur resonemanget är att mutationer av viruset även kan uppstå i Sverige, på samma sätt som hände i Storbritannien. De risker som finns i resten av världen, finns även i Sverige – och skulle till och med kunna hävdas vara större än på många andra platser, givet virusets relativt omfattande spridning i vårt land.

Uppenbarligen är en sådan argumentation inte heller hållbar, varken på politiska eller vetenskapliga grunder. Istället är det ett tydligt exempel på hur vänsterliberaler gör allt i sin makt för nedvärdera betydelsen av medborgarskap, nationalitet och kulturell gemenskap till förmån för ett nytt, gränslöst samhälle där dessa saker lämnas utanför.

Man förespråkar individualism på gränsen till likgiltighet till samhället man faktiskt lever i, trots att det i själva verket är desto mer rationellt att erkänna behovet av att prioritera människor i vår närhet. Det är ju de i vår närhet vi har starkast band till. Genom att prioritera människor i vår närhet kan vi också lättare hålla den instans som gör själva prioriterandet – svenska staten – ansvarig.

Varje vaccinerad person är en person mindre som riskerar dö av covid-19. Det regeringen gör är att sätta svenska liv på spel för att uppfylla sina abstrakta liberala utopier. Det, om något, är en livsfarlig politik.

Julian Kroon, förbundsordförande Konservativa Förbundet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag