DEBATT: Medicinsk apartheid – inte i mitt namn

Nils Littorin t. v. Foto: Privat / michael_swan (Public domain)
  • Torsdag 12 aug 2021 2021-08-12
E-post

Politikernas åtgärder för att bekämpa pandemin har lett till medicinsk apartheid, skriver läkaren och partiledaren Nils Littorin.

Sedan pandemin startade har auktoritära lockdowns, vaccintvång och demonstrationsförbud skakat västvärldens demokratiska fundament. Åtgärder som innan Covid19 var otänkbara är idag permanenta inslag i länder som tidigare lovordade frihet och personlig integritet. Medicinsk apartheid har blivit verklighet.

I slutet av april enades EUs medlemsländer om att införa vaccinpass. Olydnad gentemot kravet att injicera de av Europeiska läkemedelsmyndigheten villkorligt godkända vaccinen, leder till förhindrad rörelsefrihet över gränserna. I flertalet länder är konsekvenserna ännu värre – sparken från jobbet för sjukvårdsanställda i Frankrike, avstängd från socialt liv i Italien.

I länder som Israel och Australien bedriver regeringen en veritabel häxjakt på kverulanter. Med hatretorik från ministrar på bästa sändningstid och hårda restriktioner för ovaccinerade. Det är svårt att inte dra paralleller till förra århundradets mörkaste historia.

Det ädla syftet bakom nyordningen påstås vara medicinskt. Men inte i mitt namn. Jag är läkare, doktor i mikrobiologi och det som nu sker är politik – inte vetenskap. Vi vet att ”fullvaccinerade” både kan smittas av viruset och sprida det vidare. Själva logiken bakom vaccinationspass har fallit. Men de införs ändå, utan något intellektuellt motstånd från varken självutnämnda demokrater eller exempelvis Läkarförbundet.

Vill man ha debatt i frågan får man gå till Frankrike – där människor i hundratusentals demonstrerar mot vaccintvång, eller till USA – där åtminstone en ledande nyhetskanal låter kritiska vetenskapsmän och läkare komma till tals. I Sverige är det än så länge locket på.

Folkhälsomyndigheten och regeringen vägrar tala om elefanten i rummet – naturlig immunitet. Varför ska människor med genomgången sjukdom pressas att ta en förebyggande behandling som inte ger dem någon fördel men med relativt hög risk för biverkningar? Vi vet att infektion leder till effektiv och sannolikt långvarig immunitet. Naturlig immunitet minskar risken för smitta med över sex gånger jämfört med vaccin, enligt israeliska data.

För en stor andel av Sveriges befolkning är vaccination onödig. Den är redan skyddad, vilket professorer Rasmussen och Björkman mycket riktigt påpekade i Läkartidningen.

Vi pratar om sannolikt miljoner svenskar som smittades under de första vågorna. I sjukvården, äldreomsorgen, skolan eller på något av alla andra jobb som man inte kan sköta hemifrån. De tog smällen när viruset härjade som värst. Nu avkrävs de intyg på vaccination. Som om naturligt förvärvade antikroppar och T-celler inte räknas.

En annan fråga gäller unga och friska, i synnerhet barn, som har en lägre risk för död med Covid19 än med vanlig influensa men som riskerar allvarliga, i värsta fall letala vaccinbiverkningar. Vem tar tillvara deras intressen gentemot läkemedelsbolag och statens indirekta tvång?

Det hävdas att barnen ska vaccineras för att skydda äldre, sköra personer. Men riskgrupperna är ju redan vaccinerade. Argumentet är ologiskt, för att inte tala om omoraliskt. Ska läkemedel som saknar långtidsstudier på säkerhet, ges till barn så måste det vara till gagn för barnet – inte som en teoretisk vinst för mormor och morfar.

Den intensiva propagandan, understödd av hot mot den personliga friheten, gör gällande att död och sjukhusvård orsakad av Covid19 bara kan undvikas på ett sätt. Men det finns alternativ. Tidigt insatt behandling i öppenvård, innan de allvarliga komplikationerna inträder, har i en rad studier visat lovande resultat.

Dr. Peter McCollough, världens mest citerade kardiolog och som publicerat över 40 artiklar om Covid19 har tillsammans med andra doktorer i frontlinjen tagit fram behandlingsprogram som ännu inte används i svensk öppenvård. Flera av läkemedlen är beprövade och säkra. Det handlar om välkända antivirala, immunmodulerande och blodförtunnande preparat.

Låt oss använda kunskapen om Covid19 till att rädda liv och att ge riskgrupperna bästa möjliga vård. Dit hör inte vaccinpass, som ur medicinsk synvinkel är värdelösa. De öppnar portarna till en diskriminering och inskränkningar i friheten som vi inte skådat i Europa på mycket länge.

Nils Littorin, läkare och partiledare för Malmölistan

Referenser

https://www.jhsph.edu/covid-19/articles/new-data-on-covid-19-transmission-by-vaccinated-individuals.html

https://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/309762

https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2021/01/vaccination-mot-covid-19-ratt-personer-vid-ratt-tillfalle/

https://sverigesradio.se/artikel/ovantat-manga-har-fatt-vaccinbiverkning-i-usa

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/aPXLXL/reza-44-dog-efter-andra-vaccindosen-alvedon-och-vila

https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(20)30673-2/fulltext

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.28.21250706v1.full

Debatt

Detta är en debattartikel och skribenten står för åsikterna som presenteras.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag