Debattören Mira Aksoy lämnar M och går med i SD: ”Det finns många moderater som kommer att rösta på SD”

Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 1 sep 2018 2018-09-01
E-post 8627

STOCKHOLM Med en vecka kvar till valet så lämnar Mira Aksoy Moderaterna. Nu går hon med i Sverigedemokraterna. – Är det någon gång jag ska stå för vad jag tycker så är det nu. Man kan inte komma i efterhand och klaga, säger hon.

Läs även: ”SD kan få 29 procent i valet”: Sentio kommenterar rådatan i senaste mätningen

Det var på fredagen, med drygt en vecka till valet, som 21-åriga Mira Aksoy till slut bestämde sig. Dagen innan, på tordagen, hade Ulf Kristersson suttit i SVT:s Utfrågning och upprepat mantrat att ingen riktigt kan veta vad ökningen i sexbrott kan bero på. En av flera punkter där Mira Aksoy önskat sig mer ryggrad och tydlighet från M-ledaren.

– Jag satt på bussen hem och skrev på mobilen med en killkompis. Jag skrev att nu lämnar jag Moderaterna. Då frågade han vad gör du sen. Då svarade jag spontant: ”Jag går med i SD”, säger Mira Aksoy som  är nyligen hemkommen till Sverige från studier i italienska Florens. Hon är konservativ debattör, dels på Twitter men också med debattartiklar.

Beslutet att lämna är något som hon funderat på en längre tid, under sommaren. Mira Aksoy känner sig inte hemma i Moderaterna längre. Det handlar om flera olika frågor där Aksoy säger sig stå närmare SD än M. Hon nämner EU-kritik och en restriktiv migrationspolitik som två exempel.

– Sedan är jag väldigt traditionell av mig. Jag är väldigt svensk. Jag är halvturk och min mamma som är svenska säger ofta att jag är mer svensk än vad hon är. Jag värnar Sveriges kulturarv på ett sätt som jag inte anser att Moderaterna ger uttryck för, säger Mira Aksoy som under en tid förespråkat att Moderaterna ska öppna upp mycket mer mot SD.

Hon är mycket kritisk mot Moderaternas politik.

– Man har hela tiden ett globalt tänk. Jag tycker verkligen att Sverige måste fokusera på våra problem nu, säger Mira Aksoy.

Hon menar att mycket av de slagord om mer restriktiv migrationspolitik och problem med integration som hörs från en del moderater inför valet är just – slagord.

– Jag tycker att det är mycket problematiskt att Moderaterna en månad innan valet börjar att prata om de här problemen, och hårdare tag. Var har det varit de senaste fyra åren. Jag är trött på att M kopierar SD:s politik men sedan aldrig kommer att genomföra det, säger Mira Aksoy.

Håller Moderaterna på att försöka lura sina väljare?

– Ja. Moderaterna vill att både de konservativa och de nyliberala väljarna ska rösta på dem. På Moderaternas affischer är det en hård ton. Men Ulf Kristersson är nyliberal. Jag frågade Ulf Kristersson personligen hur han konkret vill applicera konservativ politik i Sverige. Han svarade: ”Socialdemokrati kan vara konservatism”.

Mira Aksoy var på Almedalsveckan. En episod som sticker ut för henne är när Ulf Kristersson i SVT får frågan om han planerar att läsa sin partikamrats Ann Heberleins bok ”Våldtäkt och kultur” som handlar om ökningen av sexbrotten i Sverige och som släpptes under Almedalsveckan. Nej, svarade Kristersson.

Några meter bort, i publiken, satt Ann Heberlein.

– Jag var själv på boksläppet av Ann Heberleins bok, säger Mira Aksoy. Hon har också läst boken, och säger att det är jobbig läsning men något som Ulf Kristersson borde ta sig tid att göra.

– Vi tar in mängder med människor som har en helt annan syn på kvinnor. Det vill inte Ulf Kristersson se. För att kunna göra något åt det måste man först förstå problemet, säger hon.

Bli PLUS-medlem och läs resten av intervjun med Mira Aksoy där hon berättar om:

– hur det inom de egna leden finns en önskan om ”en käftsmäll” mot Moderaterna

– bristen på stöd till Hanif Bali

– vilken partiledare som hade fått henne att stanna. Ledtråd: Inte Fredrik Reinfeldt.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag