Delar av Miami översvämmat på grund av orkanen Irma

Foto: Brian Entin/Twitter
Foto: Brian Entin/Twitter
  • Söndag 10 sep 2017 2017-09-10
E-post 4

USA Delar av Miami i Florida är översvämmat på grund av den stormflod som orkanen Irma ger upphov till. Videobilder som sprids i såväl etablerade som sociala medier visar dramatiska bilder på översvämmade gator i mångmiljonstaden.

Orkanen Irmas öga är just nu på väg in över Floridas fastland och den västra delen av nationalparken Everglades. Trots att Miami ligger några mil öster om orkanens centrum så ger de kraftiga vindarna upphov till en stormflod som översvämmar staden. I Miami med omgivningar, bland annat Fort Lauderdale och West Palm Beach, bor det närmare sex miljoner människor.

Det är den kraftiga vinden från orkanen som pressar upp havet mot kusten och höjer havsnivån med flera meter. De delar av staden som är låglänt blir då översvämmade.

På andra sidan Florida, i Tampa, ger den hårda vinden upphov till en motsatt effekt. Där har exempelvis Tampa Bay tömts på vatten, något som många fascineras av.

När Irma långsamt drar sig norrut över Florida kommer vinden att vända. Då drar sig vattnet på Miamis gator tillbaka ut i havet medan Tampa Bay åter fylls med vatten för att därefter fortsätta stiga. Enligt beräkningarna kommer vattnet stiga till mellan två till tre meter över det normala.

Längs Irmas beräknade väg ligger flera storstäder där metropolet Tampa-St. Petersburg-Clearwater, med närmare tre miljoner invånare, oftast nämns i medierna. Men även platser som Cape Coral-Fort Myers och North Port-Bradenton-Sarasota ligger längs orkanens väg. I de båda storstadsområdena bor det tillsammans ytterligare drygt 1,4 miljoner människor.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag