Dement man lämnades utan tillsyn av socialtjänsten

  • Fredag 15 aug 2014 2014-08-15
E-post 0

LESSEBO En dement man med missbruksproblem tvingades sitta en hel natt på Stockholms central. – Får det gå till hur som helst?, undrar föräldrarna.

Myndigheterna beslöt i slutet av juli att ta in mannen för tvångsvård enligt LVM, Lagen om vård av missbrukare. Beslutet grundades på att mannen undvek kontakt med personal från kommun och landsting. Han tog inte sin medicin eller åt den levererade maten., inte heller kom han till drogtester. Det stod klart att han levde i svår misär, skriver Smålandsposten.

Mot sin vilja fördes mannen till ett LVM-hem i Mälardalen, men beslutet gällde bara i sju dagar och under tiden skulle socialnämnden kontakta förvaltningsdomstolen. Detta skedde flera dagar för sent och när man till sist gav besked sa nämnden att man inte ville ha någon förlängning.

Varken pengar eller mat

I onsdags sattes mannen på tåget med en biljett till Lessebo. Men när han kom till Stockholms central för att byta tåg uppstod problem.

– Han sattes på tåget med en biljett till Lessebo, hittade inte rätt spår i Stockholm och blev kvar, utan pengar och mat. Får det gå till hur som helst? undrar föräldrarna.

Inte förrän några hjälpsamma människor i Stockholm såg till att mannen kom på rätt tåg kunde han återvända till sin hemkommun och fick skjuts till bostaden av sin mor.

Nyheter Idag har sökt Socialnämndens ordförande Lars Altgård (S) för en kommentar men han har inte gått att nå. Enligt Smålandsposten vill han inte uttala sig om fallet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag