Demirok föreslås som ny C-ledare trots misshandelsdomarna

Bild: Pressbild centerpartiet/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 11 jan 2023 2023-01-11
E-post 94

Centerpartiets valberedning föreslår Muharrem Demirok, tidigare kommunalråd i Linköping, som ny partiledare för Centerpartiet efter Annie Lööf, rapporterar Expressen. Demirok föreslås trots avslöjanden om att han vid två tillfällen dömts för misshandel.

– Han är van att leda andra och van att få andra med sig. Muharrem är öppen och lyssnande i sitt ledarskap. Han har en tydlig ideologisk kompass, kan samla hela partiet och locka nya väljare över hela landet, säger valberedningens ordförande Jan Andersson enligt Expressen.

Innan jul avslöjade Corren att C:s partiledarkandidat Muharrem Demirok dömdes för misshandel på 90-talet.

– Jag hoppas att medlemmarna kommer kunna se mig för den jag är idag och min politiska gärning. Inte utifrån två misstag jag gjorde när jag var yngre, sade Demirok till SVT.

Läs även: Trött på äldre vita män och dömd för misshandel – här är centerns partiledarkandidat

Den ena domen rörde en misshandel på Botvidsgymnasiet i Fittja hösten 1994.

– Det var en sådan skola dit du åkte med en klump i magen. Man var rädd varje dag man gick i korridorerna, och det skedde saker som inga barn ska behöva vara med om. Polisen patrullerade skolan nästan dagligen. Någonstans i den här otryggheten trampade jag också snett och hamnade i ett slagsmål med en annan kille, sade Demirok till Dagens Nyheter när domen avslöjats.

Själva domen ger emellertid en annan bild av händelsen, där Demirok gick fram och skallade en person i skolans kafeteria. Motivet var att personens vänner tidigare varit i bråk med Demiroks vänner.

Den andra misshandeln skedde nära fem år senare, i januari 1999 på Nationernas Hus i Linköping. Även den gången dömdes Demirok för att ha skallat målsägaren. Demirok ska också ha slagit målsägaren flera gånger efter ett bråk som inleddes med att de råkat stöta ihop med varandra på grund av trängsel.

– Jag ska inte sticka under stol med att det också i delar har varit en tuff resa. För mig har det varit en personlig resa där jag också fått möta händelser som ligger långt tillbaks i mitt eget liv, säger Demirok efter att ha föreslagits som partiledare för C.

Om tre veckor, den 2 februari, ska Centerpartiets medlemmar säja sitt då den nya partiledare väljas på partiets stämma.

Läs även: Dansk skalle och överfall i toakön – här är domarna mot Demirok (C)

Läs även: Annie Lööf avgår: ”En lättnad”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag