Demokratins dödgrävare har ett ansikte

Anders Lindberg. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 26 aug 2018 2018-08-26
E-post 2593

BLOGG Att Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg nu spottar demokratin i ansiktet har en naturlig förklaring. Han, och den socialdemokrati han företräder, håller fullständigt på att kollapsa. Det sker framför våra ögon i slow motion.

Ingen undgår den svenska versionen av pasokifieringen, att precis som i andra länder rasar stödet för Socialdemokraterna. Och inte är det särskilt konstigt.

– Strejkrätten vill de underminera för små fackförbund och koncentrera makten till LO. Det var detta helgens vänsterdemonstrationer egentligen handlade om.

– Nedlagda BB i Sollefteå och barnfödande i bilar och diken på väg till sjukhus. Fler BB kan komma att läggas ner.

– Totalt oansvarig politik om invandring. ”Mitt Europa bygger inga murar”, dundrar Löfven på medelklassiga Södermalm. Bruksorterna i landet får ta smällen, som om de inte redan har nog med bekymmer för att få ekonomin att gå ihop.

– Afghanamnestin. Mycket kan sägas om detta juridiska haveri som även Centerpartiet och Annie Lööf ansvarar över. Men inte har det imponerat.

– Hatet mot arbetarklassen. Istället för att lyssna på LO-kollektivet som i allt större utsträckning föredrar SD ska de läxas upp och skrivas på näsan. I Socialdemokraternas ögon handlar det ytterst om lågutbildade, arbetslösa, misslyckade män.

Listan kan fortsätta med hur många exempel som helst. Det finns bara en sak som Socialdemokraterna på riktigt brinner för: Makten. Inget annat är viktigare än att de själva får styra landet – i vilken riktning kvittar. Men väljarna har sedan länge fått nog och den insikten är allt mer plågsam för det forna maktpartiet.

Nu slåss de med näbbar och klor för sin överlevnad och skamgreppen vet inga gränser. Det är på sätt och vis fullt naturligt, ett djur är som farligast när den är inträngd i ett hörn. Den har ingenstans att fly, ingen reträttväg. Kvar återstår att slåss för sitt liv.

Nu ser vi exempel på valfusk, sabotage och otillbörligt agerande på flera håll i landet. Flera partier är drabbade, på sina håll även Socialdemokraterna. Den observante noterar samtidigt att det i särklass mest utsatta partiet är Sverigedemokraterna. Det har gått så långt att SD själva bedriver en slags övervakning av valfusk och sabotage.

Samtidigt, från partiet som valfuskar med ”röstskolor”, är tongångarna allt mer desperata. Den S-märkta ledarskribenten Anders Lindberg på Aftonbladet tar i praktiken valsabotage i försvar på Twitter.

Skamlöst anklagar han andra för just det hans eget parti sedan länge närmast patenterat. Att SD försöker kartlägga valfusk anser Lindberg ”undergräva legitimiteten i valsystemet”.

Sug på den. Problemet är inte valfusk, sabotage och liknande beteenden. Problemet är att fusket uppmärksammas.

Så resonerar enbart en demokratins dödgrävare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag