”Demokratiskt haveri”: Blytung M-kritik när Löfven undviker duell med Kristersson

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 24 aug 2018 2018-08-24
E-post 1554

SVERIGE Ännu en gång avböjer statsminister Stefan Löfven att möta utmanaren Ulf Kristersson i en debatt, rapporterar Sveriges Radio. Något liknande har aldrig hänt tidigare, enligt SR Ekots chef Olle Zachrison. – Ett demokratiskt haveri, säger partisekreterare Gunnar Strömer (M).

Socialdemokraternas taktik att hålla statsminister Stefan Löfven borta från debatter riskerar påverka valet negativt. Under hela våren och sommaren har Löfven upprepade gånger avböjt olika dueller med framför allt Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, något som Hallands-Postens (ob lib) ledarskribent Cecilia Blomberg var först att rapportera om.

Och nu har det hänt igen. Sveriges Radio meddelar att Löfven avböjer att delta i statsministerduellen. Olle Zachrison är chef över SR Ekot enligt han kan inte erinra sig att detta har hänt tidigare.

– Jag vill inte spekulera i vad det beror på. Det vi har fått som förklaring är att det är en osedvanligt kort valspurt det här året, säger han.

Blytung kritik från Moderaterna

I Aftonbladet kommenterar Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer beslutet från Löfven att avstå duellen. Han är djupt kritisk och menar att det går ut över väljarna.

– Jag har ju läst om att Socialdemokraternas hemliga plan de sista veckorna är att räta upp sitt väljarras genom att hålla Stefan Löfven borta från offentligheten. Jag tycker inte bara det är fegt, det är också ett demokratiskt haveri. Väljarna har rätt att förvänta sig att statsministern och oppositionsledaren möts i debatter före valet. Vi som stora partier har en förpliktelse att leverera det till väljarna.

När Aftonbladet påpekar att det kommer fler tillfällen där de bägge statsministerkandidaterna möts utesluter inte Strömmer att Löfven kommer ducka fler debatter.

– Det skulle så klart vara förvånande om han backade ut från alltihopa, men det kommer ju en ny vecka. Han kanske backar ur dem också. Det här har varit ett mönster. Ulf Kristersson tillträdde i oktober och det har varit stört omöjligt för oss att få till dueller eller debatter mellan Stefan Löfven och Ulf Kristersson hela tiden fram tills nu, säger han till tidningen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag