Demonstration planeras emot nya borgerliga budgeten

Foto: CC Holger Ellgaard samt faksimil Facebook
  • Torsdag 13 Dec 2018 2018-12-13
E-post 1561

”Sveriges nya budget är en katastrof för klimatet, feminismen, välfärden, kulturen och antirasismen”, skriver arrangören Leo Calandrella Rudberg, aktiv i Feministiskt Initativ. Han uppmanar till demonstration på Sergels torg klockan 14 till 15 mot vad han kallar ”katastrofbudgeten”.

Under onsdagen klubbades budgeten från Moderaterna och Kristdemokraterna igenom med stöd från Sverigedemokraterna. I budgeten finns flera nedskärningar varav en är att lägga ner Jämställdhetsmyndigheten. En annan sak i samma budget är avskaffandet av flygskatten. Även fri entré på museer kommer slopas.

Från högerdebattörer uttrycks stor glädje i sociala medier, men från vänsterhåll är missnöjet kompakt. Nu planeras en demonstration på söndag mot vad som kallas ”katastrofbudgeten”. Bakom initiativet står Leo Calandrella Rudberg, aktiv i Feministiskt Initativ.

”Sveriges nya budget är en katastrof för klimatet, feminismen, välfärden, kulturen och antirasismen. Trots den akuta klimatkrisen slaktas miljösatsningarna med 2 miljarder. Jämställdhetsmyndigheten, som bland annat arbetar med MeToo mot mäns våld mot kvinnor, läggs ned. Kulturstödet minskar drastiskt”, står att läsa i ett evenemang på Facebook som uppmanar att delta i demonstrationen.

Vidare konstateras att ”för första gången i Sveriges historia ges avgörande inflytande över statsbudgeten till ett parti med rötter i nazismen”.

Under lunchtid på torsdagen har 1300 personer anmält sig som intresserade av evenemanget. ”Nu jävlar måste vi organisera oss och visa att vi är fler, många, flest med sunda medmänskliga värderingar!” lyder en kommentar på Facebook.

Uppmaningen att delta i demonstrationen avslutas med orden ”kampen fortsätter”. Nyheter Idag söker arrangören Leo Calandrella Rudberg för en kommentar.

Vill du också protestera mot den borgerliga budgeten? Här kan du anmäla dig till evenemanget på Facebook!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag