Demonstrerade emot Järva Pride – Blev misshandlad för att hen var homosexuell

Deltagare i Järva Pride. Foto: Privat
  • Onsdag 29 jul 2015 2015-07-29
E-post 679

STOCKHOLM Under onsdagseftermiddagen gick det omdiskuterade Järva Pride av stapeln i de norra Stockholmsförorterna Rinkeby och Tensta. I samband med pridetåget ska en motdemonstrant ha blivit misshandlad. – Vi vet vad som har yttrats, det har med demonstrationsavsikten att göra, HBTQ-rörelsen, förklarar Eva Nilsson hos polisen Stockholm.

Under onsdagen gick det omdiskuterade och kontroversiella Järva Pride av stapeln i de norra Stockholmsförorterna. I videobilder syns människor skrika ”Allahu akbar” samtidigt som pridedemonstranterna marcherade med regnbågsflaggor och dansade, bland annat förbi Rinkeby torg. Även en grupp ungdomar skanderade att de ”hatar bögar” i samband med pridetåget.

Efter prideparaden genom de norra förorterna ska en person ha blivit misshandlad och en anmälan om hets mot folkgrupp ska vara upprättad enligt polisens hemsida. Personen som blev misshandlad ska varit delaktig i en motdemonstration mot pridetåget, kallat ”Prideparkhängarna”. Något signalement finns i nuläget inte på de personer som anmälts för misshandeln.

– Inte som jag har iallfall. Det kommer man att sammanställa i Västerort så småningom och eventuellt titta om det finns några bilder från tunnelbanan, säger Eva Nilsson hos Stockholmspolisen till Nyheter Idag.

Det har också upprättats en anmälan om hets mot folkgrupp?

– Ja, det är i samband med misshandeln. Det är samma målsägande.

Är det något som har yttrats då?

– Det är något kränkande som har yttrats. Vi vet ju vad man hade för demonstrationsavsikt, det har att göra med HBTQ-rörelsen.

Ungefär ett 20-tal personer slöt upp i Järva Pride. Det pridetåget kunde genomföras utan några störningar, meddelar polisen.

Nedan kan du höra samtalet med polisen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag