Demoskop: Åkesson vann partiledarduellen – Störst bland både män och kvinnor

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 7 nov 2017 2017-11-07
E-post 1114

STOCKHOLM Under måndagen hölls en partiledardebatt i TV4. Enligt en mätning från Demoskop fick Jimmie Åkesson bäst betyg av tittarna och tog hem höga betyg från en målgrupp som brukar vara svåra för SD, kvinnor.

Under måndagskvällen den 6 november hölls en partiledarduell i TV4 mellan Jimmie Åkesson (SD), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Jonas Sjöstedt (V). Enligt en mätning från opinionsinstitutet Demoskop gjorde Jimmie Åkesson bäst ifrån sig, uppger Expressen.

Enligt Åkesson tror han att det är invandringspolitiken som gjorde att tittarna valde honom som favorit under debatten.

Demoskop genomförde en undersökning med 619 personer där partiledarna fick ett medelbetyg av max 5. Åkesson hamnade etta med 3,34 följt av Björklund med 3,17, Lööf med 2,85 och sist kom vänsterledaren Jonas Sjöstedt med 2,63 av 5 möjliga.

Enligt Peter Santesson, opinionschef hos Demoskop, är den störa överraskningen att Åkesson lyckats få med sig den väljargrupp som SD vanligtvis har svårast med, kvinnor.

– Att nå kvinnorna är normalt en av de svaga punkterna för SD. Därför är det intressant att se att Åkesson blev kvällens vinnare bland båda könen. Han framstod nu inte alls som lika kontroversiell och splittrande bland tittarna som han gjort tidigare år. Tilltalet ser ut att ha blivit bredare. Det är en gammal SD-ambition som åtminstone i den här debatten ser ut att ha fungerat, säger Peter Santesson, till Expressen.

Santesson fortsätter med att Åkessons betyg är inte på samma nivå som Ulf Kristersson (M) hamnade på veckan innan i partiledarduellen, där Kristersson fick 3,77 i medelbetyg.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag