Demoskop bekräftar: Expressens metoder för att tysta offentliga samtal fungerar

Metoden att röja folks identitet mot deras vilja och publicera sjukdomshistorik ser ut att fungera. Foto: Faksimil expressen.se
  • Måndag 14 sep 2015 2015-09-14
E-post

SVERIGE Tidningen Expressens samarbetspartner Demoskop har låtit göra en undersökning om vilka som vågar prata öppet om politik i samhället. Den visar att Expressens skandaliseringstaktik och granskning av folket ger effekt. ”De med vänsterideologi talar mer öppet”, står att läsa på Demoskops hemsida.

Nyligen valde tidningen Expressen att röja identiteten på bloggaren med pseudonymet ”Julia Caesar”, mot hennes vilja. Bakgrunden var att hon låtit skriva texter, där hon uttryckt åsikter som anses misshagliga av bland annat Expressens redaktion. Men de stannade inte vid att bara röja hennes identitet.

De valde att även publicera Julia Caesars sjukdomshistorik, något som i normala fall ses som ett grovt övertramp mot de pressetiska reglerna – regler som är till för att skydda individer mot oförsvarlig publicitetsskada. Tidningens publicering väckte stark kritik från människor med liberala värderingar, där individens rätt till integritet är en viktig fråga.

Men nu visar det sig att Expressens kampanj mot liberala värderingar ger effekt. Tidningens samarbetspartner Demoskop har låtit undersöka vilka väljargrupper som vågar vara öppna med sina politiska åsikter i den offentliga debatten. Den undersökningen visar tydligt att Expressen lyckats med sin agenda – människor som definierar sig själva till höger om mitten är mindre benägna att vara öppna med sina åsikter.

”Beroende på ideologisk uppfattning syns stora skillnader i hur benägen man är att tala uppriktigt om politik utanför vänkretsen. De med vänsterideologisk tillhörighet är mer benägna att tala öppet, medan konservativa och nationalistiska uppfattningar är särskilt förknippade med ovillighet att tala öppet om sina uppfattningar”, står att läsa på Demoskops hemsida.

Har länge fått kritik för att motarbeta frihet

Den mycket hårt kritiserade publiceringen av Julia Caesars identitet är långt ifrån första gången Expressen går på tvärs med principer om individers rätt till integritet. Tidigare har Expressen granskat folket åt makten genom att bland annat knacka på hos Jim Olsson i Göteborg för att ställa honom mot väggen på grund av att han uttryckt misshagliga kommentarer om rådande politiska styre. Expressens behandling av Olsson kom att bli en av de största skandalerna som omgärdat tidningen, där tidningen till och med anklagas för att ha farit med osanning om Olsson.

Det Expressen framför allt gjort sig kända för är att bekämpa individers rätt till anonymitet. Kritiker hävdar att det leder till ett samhälle där människor inte vågar berätta öppet om de egna politiska värderingarna, synnerligen då vänsteraktivister från extrema miljöer återkommande brukat våld mot människor med liberala, konservativa och nationalistiska värderingar.

Vill du stödja medier som står upp för frihet, liberala värderingar och din rätt till att uttrycka dina åsikter utan behöva schavottera på en offentlig skampåle? Vill du ha medier som granskar makten istället för folket? Stöd då Nyheter Idag genom att skänka en slant med Swish på telefonnummer 0700 906190.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag