Den terrormisstänkte i Berlin identifierad som 23-årig pakistansk asylsökare

Lastbilen bärgas från platsen. Foto: Faksimil Youtube
  • Tisdag 20 dec 2016 2016-12-20
E-post 785

TYSKLAND Den misstänkta terroristen som körde en lastbil in i en julmarknad i Berlin under måndagskvällen är identifierad som en 23-årig pakistansk asylsökare enligt tyska tidningen der Spiegel. Tolv människor har omkommit och 48 personer rapporteras vara skadade till följd av attacken.

Den misstänkte terroristen ska heta Naved enligt tyska medier. Den tyska tidningen der Spiegel rapporterar att enligt polis och egna källor inifrån tyska myndigheter är den misstänkte en 23-årig pakistanier som registrerades som asylsökare i februari 2016. Den misstänkte har enligt medieuppgifter sökt sig till Tyskland via balkan-rutten och fick tillfälligt uppehållstillstånd i juni i år.

Lastbilen, en Scania, tillhör ett polskt företag. Enligt tyska medier har lastbilens egentliga förare påträffats död, han ska ha skjutits innan lastbilen användes  till det misstänkta terrordådet. Enligt tysk polis var alltså den polske lastbilschauffören ett offer i dramat, ej misstänkt för något brott.

Ett tyskt asylläger vid den nedlagda Tempelhof flygplats har stormats av antiterror-styrkor. I insatsen ingick så många som 200 personer. Där har fyra personer förhörts, men ingen rapporteras ha blivit gripen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har i ett uttalande förklarat att dådet högst troligen är en terrorattack och hon har även bekräftat att den misstänkte terroristen kom till Tyskland för att söka asyl. Hon har även lovat att tyska myndigheter vidtar alla tänkbara åtgärder för att upprätthålla säkerheten i landet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag