”Det är ett religionskrig på gång” – Citatet i SVT Aktuellt som blev en snackis

Lena Lutaud i direktsändning hos SVT Aktuellt. Foto: Faksimil svtplay
  • Lördag 10 jan 2015 2015-01-10
E-post

SVERIGE I en direktsänd intervju i SVT Aktuellt på fredagkvällen svarade journalisten Lena Lutaud på frågor om händelserna i Paris. – Alla har förstått att det faktiskt är ett religionskrig som är på gång, sade Lutaud och citatet har blivit en snackis i Sverige.

Det har rasat en intensiv debatt i svenska medier efter terrordåden i Paris. En del hävdar att islamofobin nu riskerar öka och att missaktningen mot muslimer kan breda ut sig efter dramatiken som utspelat sig i Frankrike. Andra röster hävdar å sin sida att nu måste man ta islamism på allvar och några röster går så långt som att adressera hela islam som religion.

Den debatten har än mer kommit att bli aktuell efter ett citat i en direktsändning från Frankrike där journalisten Lena Lutaud, från den franska tidningen Le Figaro, blev intervjuad av SVT Aktuellt.

– Folk vet att vi har utkämpat en strid, men vi har inte vunnit. Ögon har öppnats, man är inte naiv längre och alla har förstått att det faktiskt är ett religionskrig som är på gång, sade Lena Lutaud.

Möter kritik på twitter

Citatet om att det är ett religionskrig möter häftiga reaktioner på internet och delar debattörer i två läger. Vi har samlat kommentarer och reaktioner nedan på teveinslaget som numera blivit en snackis.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag