”Det finns ingen toxisk manlighet” – David Eberhard om det svenska könsexperimentet

Psykiatern och författaren David Eberhard bor på Östermalm i Stockholm. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 19 jun 2018 2018-06-19
E-post 453

STOCKHOLM För den som har följt den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan B. Peterson kan David Eberhard sägas vara hans svenska motsvarighet. Båda är starka förespråkare av personligt ansvarstagande och motståndare till vänsterns radikala idéer. Snart kommer David Eberhard ut med en ny bok om ”det stora könsexperimentet”, och Nyheter Idag har intervjuat honom.
– Hela rationalen för det radikalfeministiska tänkandet är fel i grunden, säger han.

Psykiatern David Eberhards böcker handlar ofta om svenskarnas benägenhet att förväxla kravlöshet med snällhet. I höst är han aktuell med en ny bok – ”Det stora könsexperimentet”. I den skriver Eberhard om den i dagsläget populära föreställningen att vi föds som oskrivna blad, och att det egentligen inte finns någon skillnad mellan män och kvinnor.

Anledningen till att många ändå lever i tron att det finns skillnader stavas ”könsmaktsordningen” och ”patriarkatet”.

– Man har förblindats av uppfattningen att jämlikhet eller jämställdhet ska uppfyllas med det man på engelska kallar ”equality of outcome”, att utfallet avgör om det är jämlikt eller jämställt eller inte. Det förutsätter ju att människor är lika från början. Är man inte det så kommer det inte bli lika utfall, säger David Eberhard.

– Väldigt många – inklusive myndigheter, skola, förskola, branscher överlag, regering – är helt fixerade vid att om det finns minsta skillnad mellan grupper så är de skillnaderna per automatik diskriminering. Det är en extrem förenkling av verkligheten.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden och läs hela intervjun med David Eberhard!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag