”Det finns inget liberalt i ovillkorad asyl”

  • Onsdag 28 Nov 2018 2018-11-28
E-post 126

Är svenska liberaler blåbär, blåa utanpå och röda inuti? Inte den liberala veteranen Mattias Svensson i alla fall. Även om han till vardags skriver för Aftonbladets röda kultursidor så tror han att Alliansen har lättare att få stöd för sin politik från SD än från S, i alla fall ekonomiskt, och anser att den tidigare svenska asylpolitiken inte har något med liberalism att göra. Nyheter Idag har intervjuat Svensson om svensk asylpolitik och liberalernas svåra val i en tid när konservativa tankar breder ut sig – inom båda blocken.

Håller alliansen på att splittras i ett konservativt och ett liberalt block?

– Jag tror det är lite tidigt. Det finns från konservativt håll ett sådant önskemål kan man nog säga. Men jag tror att det är ganska prematurt att göra det önsketänkandet till faktum.

Så du tycker inte att en sådan splittring vore ”bra och nödvändig”?

– Nej, jag kan inte se att någondera hållet skulle bli mer liberalt av den uppdelningen. Jag kan lätt se framför mig hur folkpartister sedan säljer ut liberalismen för sociala löften ihop med  socialdemokraterna. Och på samma sätt kan jag ju konstatera att KD och M redan lagt sig för SD-förslag utan att ens förhandla när det kommer till att M blivit gränskontrollernas näst främsta förespråkare, efter att ha varit för fri rörlighet i Europa så länge jag har varit politiskt aktiv i alla fall.

Samtidigt skulle väl en sådan splittring ge det liberala blocket mycket förhandlingsfrihet och makt på det sättet? De skulle ju hamna mellan blocken och bli en slags kungamakare på det sättet.

– Mm, på ett sätt. Men svensk politik är ju mycket konsensusinriktad. Det vore väldigt enkelt för en M/KD-regering att lägga fram förslag som snarare är populära hos S och/eller SD. De tre stora partierna har ju en, förvisso med olika tyngd, men en rätt konservativ agenda i vissa frågor. De skulle ju köra över, eller snarare sidsteppa liberalerna.

Du menar att en konservativ regering skulle hoppa över liberalerna och göra upp med S, trots alla stora ord? För det pratades ju mycket i valrörelsen om hur S skulle vara ett värn mot den konservativa vågen. Men det håller du inte med om?

– Nej, det är svårt att tänka sig Morgan Johansson som ett värn mot konservatismen (skrattar). I just de frågorna, alltså migration, rättssäkerhet, rättspolitik, övervakning, finns ju en stor enighet mellan de tre stora partierna. Och i den mån det finns en opposition tenderar den att finnas i de små partierna. Sedan är det ju också något som delar partierna.

Men om det nu blir så att det blir en kungamakar-situation… nu talar ju inte du för Liberalerna som parti-

(Skrattar)

– Nej, jag är ju liberal på riktigt.

Men om det nu blir så att man måste välja: SD eller S. Vad väljer man som riktig liberal?

Bli PLUS-medlem och läs vad Mattias Svensson svarar på frågan om ”SD eller S”. Då får du också läsa Mattias Svenssons ord om:

– ”Jag tycker att man ska gå fram och vara rätt fördomsfri i vilka man kan få stöd från för en frihetlig politik” – om underlaget för en Alliansregering.

–  ”Det är ju rätt uppenbart att det inte är hållbart eller idealt” – om svensk asylpolitik fram till flyktingkrisen.

– ”Varken S eller SD är ju för fri rörlighet för människor” – om det liberala dilemmat.

– Och vem väljer han: Trump eller Putin?

Bli PLUS-medlem idag

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag