Det finns också goda krafter i SSU

Chang Frick, grundare av Nyheter Idag.
  • Tisdag 30 okt 2018 2018-10-30
E-post 104

BLOGG Socialdemokraternas ungdomsförbund har infiltrerats av unga män med invandrarbakgrund som stör, hotar och agerar otillbörligt på årskonferenser. Det är uppfattningen som sprids i sociala medier efter Expressens avslöjande. Men det speglar långt ifrån hela SSU, eller medlemmar med invandrarbakgrund.

Den 26 augusti står SD-toppen Mattias Karlsson i Rosengård för att hålla tal under brinnande valrörelse i ett arrangemang som kallas ”Malmedalen”. Förutom SD-aktiva samlas inte helt oväntat de med rakt motsatta åsikter som SD torgför.

Precis som vid tidigare offentliga politiska möten där SD närvarar börjar ett gäng att störa ordningen. Röster höjs, någon ställer sig upp och viftar med en flagga och det börjar blir svårt att fokusera på vad Karlsson egentligen har att säga.

Eventet videofilmas och publiceras samtidigt på Facebook där det sprids och kommenteras. En person reagerar på vad videon visar.

”Om ni undrar varför SD växer och växer, här har ni svaret på er fråga. Det är sjukt respektlöst att man inte kan bete sig som vanliga människor när en politiker, oavsett vilket parti man tillhör, håller ett tal inför hela Malmö. Speciellt i Rosengård. Det är inte bara Malmö som ser detta, utan hela Sverige, så grattis! Ni har lyckats förvärra Malmös rykte”, skriver personen.

Men det stannar inte där.

”Önskar att den kommunistiska flaggan som viftades framför scenen hade varit lika oacceptabel som den nazistiska är”, fortsätter inlägget.

Inlägget kommer från en SSU-tjej som heter Jamila Azizi. Jag vet inte hur aktiv hon är i SSU men hon dyker upp på en bild från en SSU-aktivitet. Hon bär dessutom slöja på sin profilbild och delar inlägg som skvallrar om att hon är muslim.

Det är inte alla som håller med Azizi i kommentarsfältet. En av dem heter Karina Cubilla. Hon bär inte slöja, däremot har hon en näsring på en bild publicerad hos sajten S-studenter där hon fick en anställning i december 2017.

”Att visa rasister att de inte är välkomna i ett område de sprider falska rykten om och ärligt talat arbetar emot känns bara rimligt. Ingen av oss är skyldiga dem den demokratiska rättighet de försöker frånta oss genom sin politik”, skriver Cubilla.

Indirekt kan hennes kommentar tolkas som ett stöd för mötesstörningar och liknande beteenden. Men Azizi ger svar på tal.

”Forskare har visat att alltfler röstar på SD pga besvikelsen på detta land. Ja, jag håller med delvist eftersom detta är inte den enda anledningen. Detta sättet Malmö mötte SD på är respektlöst. Vi pratar om att SD visar ingen respekt för invandrare, muslimer och judar, men här står alla de sorts människorna och gör exakt samma sak, visar ingen respekt. Vi ska inte möta dessa slags partier och organisationer på detta sätt genom att skrika och låta som huliganer utan vi ska våga ta en debatt med de och diskutera med de. Det har tyvärr inte regeringen eller alliansen lyckats med och vi ser tydligt vad det har lett till”, påtalar Azizi.

Det finns många aspekter i detta meningsutbyte som är en liten liten del i alla de offentliga samtal som sker dagligen på Facebook. Inte sällan får muslimer skulden för oegentligheter inom den politiska sfären. Många gånger med rätta, men jag tror samtidigt att kritiken från höger – där Nyheter Idag och jag själv ingår – många gånger missar det som talar för motsatsen.

Jag tycker att vi, som står i rakt motsats till Socialdemokraterna, bör bjuda in personer som Azizi för debatt och samtal. Det är viktigt att granska oegentligheter hos de politiska motståndarna, men jag tror även det är lika viktigt att släppa fram de personer i motståndarlägret som för sig med vettiga argument.

Det vinner vi alla på.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag