”Det här slår mot regeringen” – stort missnöje efter skogsbränderna

  • Måndag 23 jul 2018 2018-07-23
E-post 4324

HÄRJEDALEN Det kokar ute i stugorna och folk är förbannade på regeringen. Det säger Bernt Brännvall som kämpar i skogen med att röja brandgator för att hindra elden att sprida sig. – Man har agerat för sakta, för dåligt och de skyller på varandra, säger han om räddningsinsatsen.

Efter den stora branden i Västmanland 2014 tillsatte dåvarande regering en utredning med syfte att förhindra en upprepning i framtiden. Den utredningen visar att svensk räddningstjänst har nedrustats under lång tid, att krisberedskapen är undermålig och att lärdomar från tidigare kriser inte tagits tillvara.

– Jag förlorade tron på krisberedskapen, om det blir en riktig kris ska man inte räkna med att samhället fixar att hjälpa, säger Aud Sjökvist till Expressen.

Och Sjökvist är inte vem som helst. Det är hon som är regeringens särskilda utredare för branden i Västmanland 2014. Fyra år senare sitter Bernt Brännvall i sin skördare och fäller träd för att röja fram brandgator.

Han arbetat i brandområdet i tre dygn och precis som Sjökvist vittnar Brännvall om att Sverige saknar de resurser som krävs. Synnerligen är han kritisk till att inte tillräckliga insatser sattes in direkt.

– Man har agerat alldeles för sakta, för dåligt och de skyller på varandra. Det är sådan skandal så det är helt sjukt.

Fick inte tillåtelse att röja brandgator – kunde räddat halva skogen

Brännvalls kollega Ander Berbres kör också skördare. Han var tidigt ute och föreslog flera gånger för räddningstjänsten att brandgator behöver röjas, något både han och andra med skördare kan sätta igång med. Men de fick ingen respons på flera dagar.

Under tiden fortsatte skogsbranden rasa samtidigt som myndigheten för samhällsskydd och beredskap försökte få hjälp från utlandet. Kvar stod både Ander Berbres och Bernt Brännvall och kunde bara titta på – trots att de kunde hindra branden.

– Om vi fick röja brandgatorna mycket tidigare hade åtminstone hälften av den nedbrunna skogen kunnat räddas, säger Berbres.

Några markägare, som har skog intill brandområdet, började göra brandgator på eget initativ. Först på fredag kväll kom beskedet från räddningstjänsten att skördare kan sättas in för att röja brandgator.

Tror det kommer slå mot regeringen

När Nyheter Idag besöker Bernt Brännvall i hans arbete ute i skogen möts vi av scener som kunde vara hämtat ur en Hollywood-film. Nakna, sotiga och brända trädstammar står upp och marken är bokstavligen kolsvart. På sina håll ryker och brinner det fortfarande.

Uppe på ett berg tankar Brännvall upp den stora skogsmaskinen för att påbörja ännu ett pass med att röja brandgator. Det är tydligt att han är förbannad över hanteringen av den stora katastrofen i skogarna runt Sveg i Härjedalen.

– Det här kommer slå mot regeringen, det är jag helt säker på, säger han.

Brännvall har pratat med många i bygden, berättar han. Han hör samma sak från flera olika håll. Missnöjet rör inte bara hur arbetet med skogsbränderna gått till utan även en nedrustning av räddningstjänst och andra resurser som kan sättas in.

– Det är likadant med poliskåren, samma sak där. Det finns inga pengar och folk slutar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag