”Det känns som ett Putinval” – hård intern kritik när Miljöpartiet spikade kommunlista

Foto: Holger Ellgaard/Wikipedia.
  • Lördag 31 mar 2018 2018-03-31
E-post 195

UMEÅ Det kokar i leden hos Miljöpartiet i Umeå efter att listan för höstens kommunval antagits utan hänsyn till vilka som medlemmarna röstat på i den interna omröstningen. – Det är så korrupt, det känns som ett Putinval, säger Gabriel Farrysson (MP) till Västerbottens-Kuriren.

Miljöpartiets lokala avdelning i Umeå har under flera år skakats av interna stridigheter, där bland annat anklagelser om rasism och maktfullkomlighet flygit fram och tillbaka. I november förra året så grep Miljöpartiet centralt in och avsatte den lokala styrelsen och ersatte med eget folk.

Inför höstens kommunval så skulle en av de centrala figurerna i bråket, gruppledaren i kommunfullmäktige i Umeå Nasser Mosleh, lämna sitt uppdrag eftersom han suttit i tre mandatperioder och det är maxgräns enligt Miljöpartiets egna regler.

En medlemsomröstning om höstens lista till kommunvalet har nu hållits. Men den har partistyrelsen valt att ignorera. Något som väckt ont blod hos delar av MP-folket i Umeå.

– Medlemmarna har gjort sitt val, men när deras val inte passar partistyrelsens agenda, då väljer man att förkasta partimedlemmarnas val, säger Gabriel Farrysson, som är Nasser Moslehs ersättare i kommunstyrelsen, till Västerbottens-Kuriren och fortsätter:

– Jag har tappat tron. Det vackra med demokrati och politik, det är raserat. Att det kan hända 2018 i Sverige, det är ofattbart.

Farrysson är en av dem som åkt ner ordentligt på kommunlistan jämfört med den lista som medlemmarna röstade fram. Nu är han på sjunde plats och kommer sannolikt inte in i höstens val.

Mia Winroth var ordförande i den lokala styrelse som blev avsatt i höstas. Nu rasar hon mot sitt eget parti.

– Ett svenskt partis ledning ska inte ägna sig åt förkastliga metoder som brukar användas av skumma regimer, säger hon till Västerbottens-Kuriren.

Marléne Tamlin i Miljöpartiets partistyrelse menar att Umeåavdelningen inte klarar av att rösta på ett för partiet acceptabelt sätt (taktikröster). Något som enligt Tamlin fortsätter att underbygga det bråk som varit i Umeå.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag